zoeken

CaballeroFabriek

ruimtelijk concept stimuleert creatieve en innovatieve bedrijvigheid

De gemeente Den Haag als opdrachtgever wenste een sociaal gebouw met kantoorruimtes voor startende en al gevestigde bedrijven op gebied van ICT, media en cultuur. GROUP A heeft deze wens vertaald naar een ruimtelijk concept dat creatieve en innovatieve bedrijvigheid stimuleert en kruisbestuiving tussen de verschillende bedrijven mogelijk maakt. Gemeenschappelijke voorzieningen en ontmoetingsplekken staan daarom centraal.

Meer Minder

De originele hal van de fabriek – van oorsprong een sigarettenfabriek uit 1953 – is bewaard gebleven. De latere toevoegingen zijn gesloopt. Het industriële karakter is blijven bestaan, terwijl nieuwe functies een zichtbaar afwijkende vormgeving hebben gekregen.

Ruggengraat van het interieur is de nieuw gecreëerde brede gang als centrale ontmoetingsplek. Daaraan bevinden zich een kantine, loungeplaatsen en de centrale receptie. De gang verbindt de 56 units (van 25 tot 240 m2). Om ruimte te besparen en tegelijkertijd de ruimte open en licht te houden, zijn de vergaderruimtes als houten dozen aan de plafonds opgehangen. Deze en andere elementen zijn in de uitwerking ruw waardoor het fabriekskarakter wordt versterkt.

Licht is een belangrijk verbindend element: naast de heropende bovenlichten zorgen de glazen schuifdeuren en wanden van doorschijnend Rodeca (een industrieel kunststofproduct) voor een open en homogene ruimte.

Bedrukte schermen, die op 70 cm afstand van de oude hoofdgevel gespannen zijn, bepalen het exterieur. Het gebouw, aan drie kanten door water omgeven, krult zich om een binnenterrein. Dit terrein werd vergroot, waardoor gebruikers een gezamenlijk lunch-terras hebben.

Feiten

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Opgave

Herbestemming gemeentemonument

Locatie

Saturnusstraat 60, Den Haag, NL

Omvang

14.500 m²

Functie

Multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw

Start ontwerp

2003-2006

Start bouw

2005

Opgeleverd

Fase 1: 2006, fase 2: 2008

Fotografie

ScagliolaBrakkee

Prijzen

Jury- en publieksprijs Nieuwe Stad Prijs Den Haag 2006
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interieur architect

Jos Overmars
no-profile-image
Suzanne Linders
no-profile-image
Jasper Hermans
no-profile-image
Nir Goldberg
no-profile-image
Paulo Moreno
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...