Maak kennis met…#8 | Perry Klootwijk

In ‘Maak kennis met’ reageren medewerkers van GROUP A op een aantal stellingen over hun werk. Deze keer is het de beurt aan Perry Klootwijk. Perry werkt sinds 2015 bij GROUP A als architect, en woont in Rotterdam Overschie met zijn vrouw en 2 kinderen.

Mijn voorkeur gaat uit naar
– werken aan een klein project en daarmee ook in een kleiner team
werken aan een groot project met een groot team

Een kleinere opgave zorgt dat je het project tot aan de kleinste haarvaten kent, dit geeft de mogelijkheid een grotere rol te spelen in de gehele realisatie van het project. Je bent meer in de gelegenheid het project te sturen. Ik heb het gevoel dat ik bij een groot project een grotere afstand krijgt tot de directe uitvoering, dat ik meer moet managen dan direct met de realisatie bezig ben.

De grootste uitdaging voor mij als architect is
het zoveel mogelijk behouden van het originele ontwerp tijdens het proces
– het bijschaven van het project tijdens het proces om tot een mooi ontwerp te komen

Voor mij als persoon staat de realisatie van een ontwerp voorop. Ik kan genieten van een papieren ontwerp maar ik word pas echt blij van een goed geslaagde realisatie. Het beïnvloeden van het samenspel van alle factoren in het proces, zodat een project slaagt. Het ontwerp mag en zal zich ontwikkelen tijdens het proces, echter wel met rekenschap tot de eerste uitgangspunten van het ontwerp.

Als ik aan een project begin
weet ik meteen hoe ik het wil hebben
– duurt het even voor het ontwerp daadwerkelijk vorm krijgt

Ik ben geen visionair, het duurt even voordat ik het ontwerp in de vingers krijg, en weet waar het heen moet. Het moet zich ontwikkelen.

Als een project klaar is dan
ben ik blij met het resultaat
– blijf ik nog nadenken over hoe het beter of anders had gekund

Ik ben een tobber. Het duurt even voordat ik kan genieten van gerealiseerd project. Ik blijf bezig met de vraag hoe ik iets beter of anders had kunnen besturen tijdens het proces. Het is een proces, dingen gaan soms anders dan je wenst. Je moet verder, je moet ervan leren. Vroeger kon ik er wakker van liggen, nu wat minder, maar frustrerend is het soms nog steeds.

Mijn collega’s omschrijven mij als
– iemand die in is voor een geintje
– een serieus persoon

Dat moet je aan hen vragen, deze vraag kan ik niet beantwoorden.

Op een vrije zaterdagmiddag
denk ik nog na over de opgave waar ik mee bezig ben
– ga ik lekker naar buiten met mijn vrouw en kinderen

Op een vrije zaterdag ga ik naar buiten met vrouw en kinderen om te zeilen. De wind in je haren, het ruisen en bruisen van het water. Het zonder geluid voortglijden door de golven. Bestaat er iets mooiers? Ik kan het iedereen aanraden.

Terug naar het overzicht