Levendig debat over materiaalinnovatie

Donderdag 23 februari 2023 organiseerden GROUP ACARBONLAB, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en Keilecollectief het debat ‘Carbon Stories: Klimaatpositieve materialen’ in het Keilepand. Een levendig en soms verhit debat over de mogelijkheden van materiaalinnovatie om van onze gebouwde omgeving een ‘carbon sink’ te maken. Het multidisciplinaire panel ging in op mogelijkheden, enkele voorbeelden maar zoomde ook in op de achterliggende fundamenten:

  • Bouwmaterialen zijn verantwoordelijk voor 11% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ongeacht het perspectief is dat een groot aandeel dat ons verantwoordelijk maakt om dit om te keren.
  • Welk gemeenschappelijk vocabulaire hebben we tot onze beschikking, of moeten we ontwikkelen, om tot een koolstofnegatieve/klimaatpositieve gebouwde omgeving te komen?
  • Met welke motivatie werken we aan dergelijke oplossingen, en in hoeverre doen verschillende motivaties ertoe?
  • Welke rollen kunnen we op ons nemen in de strijd tegen klimaatverandering?
  • Werken we aan oplossingen die werken op een specifieke schaal in een specifiek deel van de wereld, of is de situatie zo urgent dat we oplossingen nodig hebben die werken voor de hele wereld?
  • Wat houdt ons tegen om te doen wat we al lang weten dat zeer noodzakelijk is?

Bekijk het evenement hieronder terug.

Wil je de volgende edities van ‘Carbon Stories’ niet missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief door te mailen aan carbonlab@groupa.nl en zet de volgende data in je agenda:
– 20 april 2023
– 22 juni 2023
– 21 september 2023
– 30 november 2023

Meer informatie volgt.

Fotografie: Jacqueline Fuijkschot
Credits: Warming stripes by Ed Hawkins (edited by Blueroom)

Terug naar het overzicht