Blok 1

baken voor de wijk Presikhaaf

De tien verdiepingen hoge studententoren Blok 1 is door zijn zelfstandige positie een blikvanger voor de omgeving en baken van vernieuwing voor de wijk Presikhaaf. Het solitaire karakter wordt versterkt door de alzijdige oriëntatie en compositie van de gevel. Door de verspringingen en de hoeveelheid ramen lijkt het gebouw groter dan het werkelijk is. Tevens is door de variatie in vensters geen van de studentenkamers hetzelfde.

De gevelplaten hebben een onderling verschil van afwerkingsstuctuur waardoor een subtiel patroon is ontstaan. Met de natuurlijk donkerbruine kleur voegt het gebouw zich in de boomrijke ecologische zone.

Het gebouw bestaat uit een entreezone, en negen verdiepingen die per laag zijn onderverdeeld in tien zelfstandige wooneenheden. Op de bovenste verdieping is een collectief dakterras gesitueerd.

GROUP A heeft met het beperkte budget van studentenhuisvesting bijzondere oplossingen gecreëerd, zoals de grote hoekvensters en bovengenoemd dakterras.

Blok 1 is onderdeel van een grotere herbestemmingsopgave. Een deel van het naoorlogse woningaanbod in de Arnhemse wijk Presikhaaf is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Naast woningbouw in het hogere marktsegment is ook studentenhuisvesting onderdeel van het nieuwe programma. De aanwezigheid van studenten in de wijk leidt tot grotere differentiatie en verjonging van de wijk. Zo geeft Blok 1 een maatschappelijke impuls aan Presikhaaf.

Feiten

Opdrachtgever

Vivare projecten

Opgave

Woningen

Locatie

Zoomstraat, Presikhaaf, Arnhem, NL

Oppervlakte

3.000 m²

Functie

Studentenhuisvesting

Start ontwerp

Januari 2006

Start bouw

Mei 2008

Opgeleverd

Augustus 2009

Fotografie

Scagliola/Brakkee

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Birgitta Rottmann

Birgitta Rottmann

birgitta@groupa.nl Architect | Projectleader

Jos Overmars

Jos Overmars

jos@groupa.nl Architectural engineer | Projectleader

Mike von Tiesenhausen

Mike von Tiesenhausen

Fatima El-bouyahyaoui

Fatima El-bouyahyaoui

David Moreno Romero

David Moreno Romero

Paulo Moreno

Paulo Moreno

Nolly Vos

Nolly Vos

Edwin Larkens

Edwin Larkens

Daniël Gijsbers

Daniël Gijsbers

Niclas Frenning

Niclas Frenning

Externe betrokkenen

Installatie adviseur

Royal Haskoning

Aannemer

KlaassenGroep bv