DKG hoofdkantoor

Werken in transparantie en openheid

GROUP A ontwerpt transparant hoofdkantoor met houten accent voor DKG, de groep achter de Nederlandse merken Bruynzeel Keukens en Keller Keukens. De open werkomgeving in combinatie met het centrale restaurant versterkt de verbinding tussen de fabriek en het kantoor en de afdelingen onderling. Het hoofdkantoor vormt in combinatie met de naastgelegen Keukenfabriek het kloppend hart van DKG in Bergen op Zoom.

Slim hergebruik
Als locatie voor de nieuwbouw is gekozen voor een strategisch gelegen loods op het eigen fabrieksterrein. De loods is gesloopt en de fundering en begane grondvloer is hergebruikt als basis voor de twee verdiepingen hoge nieuwbouw. Vergeleken met volledige nieuwbouw heeft dit de CO2-uitstoot met een geschatte 35% verminderd. De contouren van de voormalige loods zijn bepalend voor het 3.800m2 grote kantoor. Om het 80 meter lange en 27 meter brede kantoor te voorzien van daglicht, vormen twee centraal gelegen atria de basis van het ontwerp.

Transparantie met houtaccent
De houten louvres die de werkvloeren beschermen tegen direct zonlicht aan de zuidgevel lopen over in een luifel aan de westgevel. Dankzij het open karakter van de luifel creëren bomen en planten op het terras van het restaurant op de begane grond een aangename buitenruimte die een relatie legt met de groene omgeving en de fabriek.

Verbindende atria
Het daglicht, dat door de atriumdaken naar binnen valt, verwelkomt medewerkers en bezoekers in het ontvangstatrium. Hier is de ingang naar het restaurant waar fabrieks- en kantoormedewerkers samen lunchen. In tegenstelling tot het formele ontvangstatrium heeft het atrium aan de oostkant een informeel karakter met een koffiebar en verschillende zitplekken. De kantoorverdiepingen worden ontsloten vanuit de twee atria, elk met een brede trap. Rondom de atria zijn ontmoetingsplekken gecreëerd. De atria dragen bij aan spontane ontmoetingen tussen medewerkers en nodigen uit om de trap te nemen in plaats van de lift.

Welzijn medewerkers
Vrijstaande vergaderruimtes verdelen de kolomvrije kantoorverdiepingen in clusters van werkplekken. Hier zijn de afdelingen akoestisch gegroepeerd om geluidsoverlast onder medewerkers te voorkomen. Het gebouw wordt geventileerd met 100% buitenlucht. Het ontwerp waarborgt het welzijn van de medewerkers met een gezond binnenklimaat en een comfortabele werkomgeving terwijl het open karakter behouden blijft.

Klaar voor de toekomst
Het toekomstbestendige ontwerp kenmerkt zich door een efficiënte en flexibele indeling waarin verschillende werkvormen, gericht op samenwerking, worden ondersteund door een breed scala aan werkplekken. De kolomvrije kantoorvloeren, waar daglicht diep binnenvalt dankzij de ramen van vloer tot plafond, zijn vrij indeelbaar en flexibel voor andere werkvormen in de toekomst.

Stikstofemissies
Vanwege het nabijgelegen Natura 2000-gebied zijn zowel de terreinwerkzaamheden als de sloop- en bouwactiviteiten grotendeels uitgevoerd met elektrische bouwmachines. In nauw overleg met de aannemer zijn de stikstofemissies beperkt tot 16,55 kg Nox/jaar. Het DKG hoofdkantoor is in het eerste kwartaal van 2023 opgeleverd.

Feiten

Opdrachtgever

DKG

Opgave

Kantoorgebouw met restaurant

Locatie

Drebbelstraat, Bergen op Zoom, NL

Oppervlakte

3.800 m2

Functie

Kantoorgebouw en horeca

Start ontwerp

September 2020

Start bouw

Juli 2021

Opgeleverd

Oktober 2022

Fotografie

Ossip van Duivenbode

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Lolke Ket

Lolke Ket

lolke@groupa.nl Architect | Projectleider

Dennis Berger

Dennis Berger

dennis@groupa.nl Architect

Raymond Leentvaar

Raymond Leentvaar

raymond@groupa.nl Interieur | Projectleider

Brigitte van der Tuin

Brigitte van der Tuin

brigitte@groupa.nl Interieur architect

Frank Deltrap

Frank Deltrap

frank@groupa.nl Architect | Projectleider

Bas Cuppen

Bas Cuppen

bas@groupa.nl Bouwkundige

Boyuan Shi

Boyuan Shi

boyuan@groupa.nl Architect

Charlotte Nieveen van Dijkum

Charlotte Nieveen van Dijkum

charlotte@groupa.nl Architect

Externe betrokkenen

Aannemer

Bouwbedrijf Vrolijk, Moerdijk

Bouwkundig ingenieur

Breed Integrated Design

Adviseur

Barth Installatietechniek

Adviseur bouwfysica

DGMR