Urban Family Living

woonbuurt voor gezinnen in steden

‘Urban Family Living’ is een woonbuurt voor gezinnen in een grote stad in Nederland. Het is het resultaat van ons onderzoek naar wonen voor gezinnen met een voorliefde voor de stad. Er is een steeds grotere behoefte aan gestapelde, niet-grondgebonden woningen, speciaal voor gezinnen. Want niet alle gezinnen willen per se een tuin en eigen parkeerplek. Met name gezinnen met tieners zoeken opnieuw de dynamiek van de grote steden. Dichtbij alles wat de stad hun te bieden heeft; cultuur, horeca, festivals, scholen, speelplekken en contacten.

‘Urban Family Living’ is een gestapelde woonbuurt met een sterke collectief karakter. De prettige overmaat van verkeersruimten nodigen uit om elkaar te ontmoeten. Geen anonieme galerijen. Maar brede, dubbelhoge inpandige corridors die als ‘buurtstraat’ functioneren, waar kinderen veilig kunnen spelen. Daar ontmoet je je buren en deel je een stuk versgebakken appeltaart, gemaakt van eigen fruit. De gezinsappartementen hebben namelijk een grote terrastuin met eigen fruitboom.

Het riante centrale trappenhuis vormt het hart van ‘Urban Family Living’. Het verbindt de hoger gelegen ‘buurtstraten’ met de levendige plint. Brede trappen nodigen uit tot actief gebruik en liften krijgen hierdoor een ondergeschikte positie. De plint voorziet In collectieve ruimten en is een belangrijke ontmoetingsplek voor alle bewoners. Kinderen kunnen daar spelenderwijs hun talent, creativiteit, identiteit en zelfstandigheid ontwikkelen. Zo draagt ‘Urban Family Living’ bij aan een ‘gezonde verstedelijking’.

Feiten

Opdrachtgever

Yisheng Development

Opgave

Onderzoek naar woningen voor gezinnen in de grote stad

Oppervlakte

9.000 m2

Start ontwerp

Januari 2019

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Pia Fischer

Pia Fischer

pia@groupa.nl Architect | Projectleider

Hala Abi Saad

Hala Abi Saad

hala@groupa.nl Architect | Stedenbouwkundige

Gabrielius Varnelis

Gabrielius Varnelis

gabrielius@groupa.nl Architect

Pietro Giromini

Pietro Giromini

pietro@groupa.nl Architect

Xander van Dijk

Xander van Dijk

xander@groupa.nl Architect

Boyuan Shi

Boyuan Shi

boyuan@groupa.nl Architect

Rodrigo Altamirano Fernandéz

Rodrigo Altamirano Fernandéz

rodrigo@groupa.nl Designer