Paris Proof Stadsblok? Yes we can!

Prototype hoogstedelijk multifunctioneel gebouw M4H Rotterdam

Als we in 2050 klimaatneutraal en regeneratief willen bouwen en leven dan moeten we daar nú proactief naartoe werken. GROUP A’s denktank CARBONLAB heeft daarom samen met Aveco de Bondt, DGMR, Adviesbureau ABT-Lüning en De Urbanisten onderzocht wat er met de kennis van nu al mogelijk is. En wat blijkt? Paris Proof bouwen volgens de materiaalgebonden CO2 budgetten van 2030 kan nu al.

Paris Proof Stadsblok is een onderzoek naar het technische en architectonische potentieel om een complex hoogstedelijk en multifunctioneel gebouw te realiseren binnen het DGBC Paris Proof budget voor materiaalgebonden CO2 (GWPa) van 2030 en 2050.Twee uitgewerkte concepten van een ambitieus Programma van Eisen (PVE) tonen aan dat Paris Proof bouwen nu al mogelijk is.

Integraal prototype
Paris Proof Stadsblok is een prototype hoogstedelijk gebouw in M4H in 2050 met een ambitieus PVE. Zo is dit stadsblok een solid (eenvoudig van functie te veranderen), Paris Proof, klimaatpositief, WENG en heeft het een absoluut minimum aan complexe technische installaties. Het gebouw is gezond voor mens en dier en zodanig ontworpen dat het sociale interactie stimuleert. Dit PVE is uitgewerkt in twee verschillende concepten.

Built to Last
Het concept ‘Built to Last’ is een gebouw dat is ontworpen om op locatie integraal minstens 300 jaar mee te gaan. Daarom zijn stevige en zware materialen toegepast in het ontwerp. De daarmee gerealiseerde thermische massa speelt een hoofdrol in het creëren van een comfortabel binnenklimaat. De materialen zijn te winnen en te produceren binnen een straal van 100 kilometer van de locatie. Mede daarom wordt ingezet op snel groeiende vezels als kalkhennep en op maximaal hergebruik van bestaande reststromen.
Dit concept, met de kennis, gegevens en marktproducten van vandaag, zal een GWPa van 131 kg CO2 eq/m2 BVO hebben, wat iets onder de Paris Proof-doelstelling van de Dutch Green Building Council voor 2030 ligt. Daarnaast zou de biogene opslag 221 kg CO2 eq/m2 BVO bedragen, wat resulteert in een netto opslag van 90 kg/m2.

Footloose
Het concept ‘Footloose’ is een bouwsysteem dat minimaal 150 jaar mee gaat en volledig de- en remontabel is volgens de circulariteitslagen van Stewart Brand. Hierdoor kan het gebouw indien nodig van locatie veranderen. De positieve eigenschappen van hout en andere biobased materialen worden maximaal benut om een comfortabel binnenklimaat mogelijk te maken met zo min mogelijk technische ondersteuning. De materialen zijn te winnen en te produceren binnen de hele EU. Dit concept, met de kennis, gegevens en marktproducten van vandaag, zal een GWPa van 128 kg CO2 eq/m2 BVO hebben, wat iets onder de Paris Proof-doelstelling van de Dutch Green Building Council voor 2030 ligt. Daarnaast zou de biogene opslag 348 kg CO2 eq/m2 BVO bedragen, wat resulteert in een netto opslag van 220 kg/m2.

Paris Proof 2050?
Als Nederland erin slaagt om haar hele energiemix te verduurzamen dan kunnen de materiaalgebonden CO2 emissies van deze twee bouwsystemen ook volgens de DGBC Paris Proof budgetten van 2050 gerealiseerd worden. Met gezonde en verantwoorde materialen. Paris Proof Stadsblok laat zien hoe Paris Proof doelen bereikt kunnen worden met de kennis van vandaag. Het illustreert hoe dit tot heel verschillende oplossingen kan leiden en welke kansen dit biedt voor de bouwsector en Nederland.

Feiten

Opdrachtgever

Initiatief GROUP A

Opgave

Onderzoek naar het technische en architectonische potentieel om een complex en hoogstedelijk multifunctioneel gebouw te realiseren binnen het DGBC Paris Proof budget voor materiaalgebonden CO2 (GWPa) van 2030 en 2050.

Locatie

M4H havengebied Rotterdam

Oppervlakte

18.000 m2

Functie

Multifunctioneel gebouw dat o.a. kantoor, wonen, hotel en kleinschalige maakindustrie kan faciliteren

Start ontwerp

Maart 2024

In samenwerking met

ABT-Lüning, Aveco de Bondt, De Urbanisten, DGMR

De makers van dit project

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Willem van Genugten

Willem van Genugten

willem@groupa.nl Sustainable Business Developer

Bailey Gardien

Bailey Gardien

Onderzoeker

Dennis Berger

Dennis Berger

dennis@groupa.nl Architect

Maarten Lever

Maarten Lever

maartenlever@groupa.nl Architect | Projectleider

Jakub Wysocki

Jakub Wysocki

jakub@groupa.nl Architect

Mary Lou van den Berg

Mary Lou van den Berg

marylou@groupa.nl Architect

Ehab Al Haddad

Ehab Al Haddad

ehab@groupa.nl Ontwerper

Externe betrokkenen

Adviseur

Aveco de Bondt

Adviseur

Luning

Adviseur

ABT

Adviseur bouwfysica

DGMR

Landschapsontwerper

De Urbanisten