zoeken

Blaak 8

structuur van boom leidend bij gevelontwerp

Het ontwerp volgt de stedenbouwkundige context van deze prominente plek aan de Blaak. Het beperkte bouwoppervlak, ingeklemd tussen spoortunnel, verlengde Willemsbrug en Blaak, en het omvangrijke kantoorprogramma, dicteren de stedenbouwkundige massa. Dit heeft geresulteerd in een krachtig en compact bouwvolume van 70 meter hoog.

Meer Minder

De trapezoïde-vormige onderbouw van 6 lagen volgt de richting van de verlengde Willemsbrug met daarboven een rechthoekige, iets gedraaide en overhangende hoogbouw van 14 lagen. De bovenste 3 lagen wijken naar achteren. Een gebouwcompositie conform de klassieke opbouw van ‘plint, midden en kroon’.

Als inspiratie voor het gevelontwerp dient de structuur van een boom, met zijn natuurlijke constructieve logica. Bovenin de boom, waar de krachten relatief gering zijn, heeft deze dunne twijgen. Onderin, waar de krachten vanuit de kruin samenkomen, is de stam van breed en sterk. Het is deze natuurlijke structuur die als inspiratie heeft gediend voor de dragende gevel van Blaak 8. Bij de onderste bouwlagen reflecteren zware penanten de ‘boomstammen’ die zich naar boven toe vertakken in smallere penanten die de ‘boomkruinen’ vormen. De toren ontleent zijn stabiliteit aan deze diagonaal uitwaaierende ‘takken’. De bijzondere boomstructuur op de gevel, wordt zowel abstract, als duidelijk zichtbaar ervaren, afhankelijk van het standpunt.

Ondanks de grote verscheidenheid aan gevelfragmenten, is het aantal beperkt gehouden. Het slim inzetten van een gelimiteerd aantal mallen (7 raam-varianten en 1 dicht deel) in de basis-productiemal van 7,20 m, leverde een maakbare en financieel haalbare gevel op. Door subtiel te variëren met de ruwheid en ‘glinster’-eigenschappen van de natuursteentoeslag in de betonnen geveldelen, wordt de structuur in de gevel versterkt. Het gebouw toont zich daarmee steeds op een andere wijze, afhankelijk van het wisselende licht, weersomstandigheden en jaargetijden..

In het interieur kenmerken de vloervelden zich door hun grote, nagenoeg kolomvrije oppervlakte voorzien van een asymmetrische middenkern. Het gemiddelde oppervlak per vloer is circa 825 m². Verder is het gebouw voorzien van een geïntegreerde parkeervoorziening van 6 lagen voor 168 auto’s.

Feiten

Opdrachtgever

Blauwhoed

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Blaak 8, Rotterdam, NL

Omvang

22.500 m²

Functie

Kantoorgebouw voor Stedin

Start ontwerp

Oktober 2004

Start bouw

Juni 2010

Opgeleverd

Maart 2012

Fotografie

Ossip van Duivenbode, Scagliola/Brakkee

In samenwerking met

Dreissen architecten
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Jos Overmars
Jos Overmars
jos@groupa.nl

Bouwkundige | Projectleider

Janneke van der Velden
no-profile-image
Roy Grob
no-profile-image
Floris van der Poel
no-profile-image
Sander Peter Schuur
no-profile-image
Arjan Pit
no-profile-image
Luna Solas
no-profile-image
Silvio Carta
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...