zoeken

De Sluiswachter

een markante en duurzame verblijfsplek

GROUP A is, in opdracht van SDK Vastgoed en in samenwerking met een multidisciplinair team, verantwoordelijk voor het ontwerp voor De Sluiswachter. Een woontoren met een publieke plint en 62 appartementen aan de Coolhaven in Rotterdam. De Sluiswachter is markant, eigentijds en vooruitstrevend en sluit nauw aan op het ensemble van de 3 bestaande monumenten. Een herkenbaar baken dat, samen met Little C, oost en west aaneenschakelt.

Meer Minder

Op stedenbouwkundig niveau voegt De Sluiswachter zich bij het bestaande ensemble van monumenten; Puntegale, de Machinist en het Gemaal Parksluizen. In contrast met de massieve fundamenten van deze monumenten is De Sluiswachter lichtvoetig. Met de transparante plint is de ruimtelijke sfeer behouden, en tegelijkertijd een geborgen en prettige stedelijke structuur op menselijke maat gemaakt. Belangrijke zichtlijnen zijn behouden doordat de bouwmassa boven de 16m met 30% afneemt. Hiermee wordt de relatie met de omgeving versterkt.

De publieke ruimte is onderdeel van het project. De inrichting van het landschap is geïnspireerd op de stedelijke dynamiek van Coolhaven. De schepen, bruggen, wandelaars en sporters, de horeca en buurtevenementen. De Sluiswachter omarmt deze bestaande activiteiten en biedt ruimte voor nieuwe. Met een landschappelijk tapijt met de Coolhaventrappen, het Coolhavenplein, de kade en de daghoreca en co-working space in de plint van De Sluiswachter ontstaat een prettige buitenruimte als verblijfs- en ontmoetingsplek. Een natuurinclusieve ingerichte stedelijke bestemming aan het water; de nu nog ontbrekende pleisterplaats in het rondje Coolhaven.

Het sculpturale karakter van De Sluiswachter wordt versterkt door bijzondere materiaalgebruik. De buitenste laag bestaat uit een filigrain metalen ‘mesh’ die het gebouw omhult als een doorzichtige ‘jurk’. Ter plaatse van ramen en balkons kunnen bewoners dit wegschuiven, voor vrij zicht op de omgeving. Achter deze transparante laag bevindt zich de houten gevel met afwisselend open en dichte delen. De warme kleur van het hout, de glanzende dichte en glazen panelen laten De Sluiswachter meekleuren met het licht en haar omgeving.

De 62 appartementen kennen qua indeling een grote mate van flexibiliteit. In de grote open woonruimte heeft de ‘natte cel’ als enige een gefixeerde positie. Door middel van flexibele wanden kunnen bewoners de ruimte daar omheen naar eigen wens (opnieuw) indelen, passend bij de levensfase van dat moment. Het clusteren van ‘natte’ voorzieningen, scheiden van drager en inbouw, toepassen van een kolommenstructuur en het realiseren van hoge plafonds (3,1m) maken de woningen vrij aanpasbaar en flexibel.

De Sluiswachter heeft zijn eigen ecosysteem, dat zuinig om gaat met energie, stadsnatuur verwelkomt, afval kringlopen sluit, en regenwater opvangt voor koeling en hergebruik. Net zoals we donorstaal hergebruiken voor het skelet en bomen voor de houten vloeren en wanden. De Sluiswachter is onderdeel van een hoogwaardige leefomgeving. Een plek waar duurzaamheid zichtbaar het uitgangspunt is. Met alle ruimte voor groen, voor daglicht, voor biodiversiteit.

Feiten

Opdrachtgever

SDK Vastgoed

Opgave

Tender, finalist

Locatie

Coolhaven

Omvang

6.075 m2

Functie

Wonen met publieke functies in de plint

Ontwerp

2020

Visuals

Paolo Faleschini

Maquette

CG maquette

In samenwerking met

LOLA (landschapsarchitect, Fabrications (duurzaamheidsarchitect), Rebel (concept & doelgroepen), Kwirkey (mobiliteitsconcept), Softcity (concept en exploitatie plint), Bureau Stadsnatuur (ecologie & natuur)
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Pia Fischer
Pia Fischer
pia@groupa.nl

Architect | Projectleider

Matteo Bettoni
no-profile-image
Laura Onnis
Laura Onnis
laura@groupa.nl

Architect en visual artist

Charlotte Nieveen van Dijkum
no-profile-image
Denny Chan
Denny Chan
denny@groupa.nl

Architect

Loading...