Maak kennis met… #22 | Matteo Bettoni

In de serie ‘Maak kennis met…’ geven medewerkers van GROUP A antwoord op vragen over hun werk en privéleven. Deze keer is Matteo Bettoni aan de beurt. Voordat hij vanuit Italië in Rotterdam terecht kwam werkte hij bij internationaal gerenommeerde bureaus in Milaan en Shanghai. Bij GROUP A werkt Matteo nu o.a. aan woningbouwprojecten als de Clarissentoren in Tilburg en Leeghwaterplein in Den Haag.

Ik wilde architect worden omdat
Ik wilde eigenlijk geen architect worden. Ik koos voor de wetenschap en wilde eigenlijk bioloog worden. Op het laatste moment heb ik aan een klasgenoot beloofd – aangezien ik van tekenen hield – om de toelatingstest voor architectuur te proberen. Dat pakte goed uit en vervolgens ben ik architect geworden.

Het mooiste materiaal om in een ontwerp te verwerken is
Leren. Geen fysiek materiaal dus. Ik vind het belangrijk bij elke nieuwe opdracht iets nieuws over een materiaal of een toepassing ervan te leren.

Het GROUP A project waar ik vrienden graag over vertel is het
Het Gortercomplex in Leiden. Mijn eerste project in Nederland, na vier jaar wonen en werken in China. En volledig Nederlandstalig: echt een uitdaging!

Met deze architect- dood of levend – zou ik graag eens een goed gesprek hebben
Carlo Mollino. Over hem heb ik geweldige verhalen gehoord tijdens een bezoek aan zijn thuis-atelier in Turijn. Hij was architect, ingenieur, piloot, fotograaf, Latin lover en professioneel skiër.

De reis die ik nog heel graag wil maken
…Ha! Ik ben nog op de Corona updates aan het wachten om mijn volgende reis te regelen. Het plan is om naar Kazachstan te vliegen om daar deel te nemen aan een Ironman sportwedstrijd in Astana, en daarna het land bezoeken. Maar waarschijnlijk wordt deze reis tot 2021 uitgesteld!

Ik hoop met architectuur mensen te raken door
Een gevoel van tevredenheid. Dat mensen echt blij zijn met het eindresultaat. Als architect werk ik voor andere mensen, zeker niet voor mijn eigen ego. De ontwerpen zijn het resultaat van een collectieve aanpak, een samenwerking met collega’s, voor de bewoners en gebruikers van de gebouwen en ruimtes.

Als een project af is laat ik het gaan en ga ik verder of
Het eerste wat ik doe is mijn bureau en projectmap op de server opruimen. Architecten zijn creatief en werken soms “rommelig”. Ik vind het handig om alles wat overbodig is weg te gooien en wat belangrijk is makkelijk vindbaar te maken, ook voor collega’s.

Daarnaast is het zeker interessant om na een aantal jaar terug te kijken naar een gebouw. In de tussentijd heb ik – hopelijk – weer meer geleerd en kan ik kritisch naar mijn keuzes van destijds kijken.

Terug naar het overzicht