MELT Rotterdam Central District

melt with me!

MELT is het ontwerpvoorstel voor tender voor de herontwikkeling van het Delftseplein in Rotterdam.

MELT is niet alleen een gebouw om te wonen, werken en overnachten, maar vooral een bestemming waar mensen elkaar ontmoeten. MELT is vooral een plek. Het multifunctionele, publiek toegankelijke gebouw, ligt direct naast het Centraal Station en is de verbindende schakel in het Rotterdamse Central District. Het 140 meter hoge gebouw voegt zich op logische wijze tussen de bestaande gebouwen en draagt met het vele gebouwgebonden groen bij aan de stadsecologie van Rotterdam.

De gemeente Rotterdam heeft samen met NS en Prorail de tender uitgeschreven voor de herontwikkeling van de locatie Delftseplein. Wie op het Delftseplein staat ziet de imposante architectuur van het Centraal Station, daarnaast het Groothandelsgebouw en het rijke gedetailleerde Central Post. Een locatie met veel potentie, maar nu nog geen aantrekkelijke plek. De herontwikkeling van deze plek is een stedelijke puzzel vanwege verschillende belangen en randvoorwaarden. Voor ons een complexe en uitdagende tender om aan deel te hebben genomen.

Het ontwerp voor MELT volgt de uitgangspunten van de vigerende hoogbouwvisie 2011. Een Rotterdamse Laag tot 29 meter en een smaller volume daarboven (mid-rise), dat vanaf 69 meter hoogte verder versmald (high-rise). Het ontwerp onderscheid zich door gestapelde functies met één centrale entree om ontmoeting te stimuleren. De menselijke maat van de begane grond contrasteert – door schaal en ritmiek – met de hoogbouw. MELT Hospitality (de gastvrije huiskamer) en het Grand-media-café bevinden zich in de plint. De brede, centrale trap in de lobby is de spil in het publieke programma in de Rotterdamse Laag, met een permanente menging van mensen, sferen en activiteiten. Tevens zijn de groene daken van de onderbouw en de middenbouw publieke en semipublieke buitenruimten.

Voor MELT is een integrale duurzaamheidsstrategie opgesteld. Het ontwerp zet in op BREEAM Excellent en sluit aan op de duurzaamheidsambities van de gemeente. Op innovatieve wijze draagt MELT bij aan circulariteit. Zo kunnen de hotels in de mid-rise eenvoudig omgebouwd worden tot kleine appartementen. En kunnen de kantoren in de low-rise aangepast worden tot woningen. Verder is er extra aandacht besteed aan energieneutraliteit, aanpasbaarheid, slimme wateroplossingen, een mobiliteitsplan en een ecologisch zinvolle vergroening.

MELT is niet louter een stapeling van functies en programma’s. De beperkte ruimte op de begane grond vroeg om een overtuigende oplossing om de verschillende stromen binnen het gebouw met elkaar te samen te brengen. MELT is een dynamische plek waar faciliteiten, gebruikers en omgeving volledig met elkaar versmelten.

Feiten

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Opgave

Finalist tender/nieuwbouw

Locatie

Rotterdam Central District, NL

Oppervlakte

41.000 m2

Functie

Multifunctioneel: wonen, werken, hotel, horeca en publieke functie

Start ontwerp

2019

Renders

A2 Studio, GROUP A

In samenwerking met

Techniplan, DGMR, Mothership, Skaal, Clearwater, MRP Hotels, Bureau Stadsnatuur, Aardlab, BeersNielsen, Incontrol, Simulations, One 1 Development

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Maarten Lever

Maarten Lever

maartenlever@groupa.nl Architect | Projectleider

Laura Onnis

Laura Onnis

laura@groupa.nl Architect en visual artist

Brigitte van der Tuin

Brigitte van der Tuin

brigitte@groupa.nl Interieur architect

Sophie Dogterom

Sophie Dogterom

sophie@groupa.nl Ontwerper

Gabrielius Varnelis

Gabrielius Varnelis

gabrielius@groupa.nl Architect

Birgitta Rottmann

Birgitta Rottmann

birgitta@groupa.nl Architect | Projectleader

Diederik Erkel

Diederik Erkel

diederik@groupa.nl Partner

Charlotte Nieveen van Dijkum

Charlotte Nieveen van Dijkum

charlotte@groupa.nl Architect

Paula Ramos Martinez

Paula Ramos Martinez

paula@groupa.nl Urban designer

Externe betrokkenen

Ontwikkelaar

APF International

Investeerder

Angelo Gordon

Ontwikkelaar

New Industry

Constructeur

IMd Raadgevende Ingenieurs

Aannemer

Besix

Stedenbouw en landschap

De Urbanisten