search

Damen Shipyard

appropriate for a company with a rich history

Commisioned by Damen Schelde Naval Shipbuilding, GROUP A, took the refurbishment of the gorgeous listed monument ‘De Schel-de’. Caused by the last round of renovations the general impression was grey and dated. In the design, we took the untouched historic interior elements as starting point, and has the dark wood panels and glass roof of the atrium reintegrated. New elements has been added as a reinterpretation of original elements, ensuring that the historic atmosphere is remaining.

More Less

The total DSNS premises consists of the monumental ‘De Schelde’ building, a 1980s office building located behind it, and a connecting section. The entrance of the monument is impressive and leads visitors and employees into the atrium.  Here the shapes and materials of the high-quality reception desk and furniture for the wait-and-read area. Reminds us of yachts and luxury ship interiors. The new lunch restaurant and adjoining presentation room is located just besides the atrium. Both are spacious and full of light. and the. The classic atrium and modern restaurant harmonize well, despite their contrast. Partly by the consistently use of the ochre shades and black highlights.

The existing building that connects the monument and the 80s office building is rebuilt and raised. An expressive steel staircase connecting all the floors of the two buildings more effectively and refers to the steel hulls of the navy ships that Damen builds.

The offices floors are provided with redesigned workplaces and have crisply professional appearance. The high ceilings have been made visible again and the visual link to the atrium has been restored. The refurbishment has given Damen a representative, modern and transparent work environment where employees can mingle in a relaxed setting again. This approach is appropriate for a company with such a rich history and shining future.

Facts on a row

Client

Damen Schelde Naval Shipbuilding, Vlissingen

Assignment

Refurbishment listed building and new build

Location

Glacisstraat 65, Vlissingen, NL

Area

8.420 sqm, 1st phase: 3,720 sqm, 2nd phase 4,700 sqm

Function

Offices

Start design

Phase 1: 2012 / Phase 2: 2015

Start construction

Phase 1: 2013 / Phase 2: 2016

Completed

Phase 1: 2014 / Phase 2: 2017

Photography

Roos Aldershoff
More facts Less facts

The makers of this project

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interior architect

Raymond Leentvaar
Raymond Leentvaar
raymond@groupa.nl

Interior architect

Rolf van Gils
Rolf van Gils
rolf@groupa.nl

Building guidance | Budget monitoring | Quality control

Janneke van der Velden
no-profile-image
Raghuveer Ramesh
no-profile-image
Michael Schoner
no-profile-image
Eduardo Calle
no-profile-image
Luis Marques
no-profile-image
External stakeholders
Loading...