Damen Shipyard

passend bij een bedrijf met een rijke historie

Voor Damen Schelde Naval Shipbuilding heeft GROUP A het monumentale kantoorgebouw ‘De Schelde’ heringericht. Door vorige verbouwingen was de sfeer grijs en gedateerd. In ons ontwerp hebben we de monumentale elementen als uitgangspunt genomen. Zo zijn de donkere houten puien en glazen overkapping van het atrium in ere hersteld. Nieuwe elementen zijn op een ingetogen manier toegevoegd als herinterpretatie van de originele, zodat de sfeer van het monument herleeft.

De totale huisvesting van DSNS bestaat uit het monumentale pand ‘De Schelde’ uit 1913, een jaren ’80 kantoorgebouw en een verbindingsgebouw. De monumentale hoofdingang is imposant en leidt je naar het monumentale atrium. Hier zijn het de vloeiende vormen en het luxe houtfineer van receptiebalie en wachtmeubilair en leestafel die doen denken aan de jachtbouw en luxe scheepsinterieurs. Via het atrium komt men bij het vernieuwde lunchrestaurant en de daar aan gekoppelde presentatieruimte. Beide ruim en licht van opzet. Het klassieke atrium en het moderne restaurant/presentatieruimte harmoniëren goed, ondanks hun contrast. Mede door het consequent doorvoeren van de okertinten en zwarte accenten.

Het bestaande gebouwtje dat het monument en het jaren ’80 kantoor verbindt is vervangen en verhoogd. Een expressieve blauwstalen trap zorgt voor optimale verbinding tussen de twee gebouwen en refereert naar de stalen rompen van de schepen die Damen bouwt.

De kantoorvloeren zijn voorzien van nieuwe werkplekken en hebben een frisse en zakelijke uitstraling. De hoge plafonds zijn weer zichtbaar gemaakt en de doorkijk naar het atrium is hersteld. Door de herinrichting heeft Damen een moderne en transparante werkomgeving, waar werknemers elkaar op een ontspannen manier ontmoeten. Passend bij een bedrijf met een rijke historie en een glanzende toekomst.

Feiten

Opdrachtgever

Damen Schelde Naval Shipbuilding, Vlissingen

Opgave

Herinrichting monument en nieuwbouw

Locatie

Glacisstraat 65, Vlissingen, NL

Oppervlakte

Totaal: 8.420 m² / fase 1: 3720 m² / fase 2: 4.700 m²

Functie

Kantoren

Start ontwerp

Fase 1: 2012 / Fase 2: 2015

Start bouw

Fase 1: 2013 / Fase 2: 2016

Opgeleverd

Fase 1: 2014 / Fase 2: 2017

Fotografie

Roos Aldershoff

De makers van dit project

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Brigitte van der Tuin

Brigitte van der Tuin

brigitte@groupa.nl Interieur architect

Raymond Leentvaar

Raymond Leentvaar

raymond@groupa.nl Interieur | Projectleider

Rolf van Gils

Rolf van Gils

rolf@groupa.nl Building guidance | Budget monitoring | Quality control

Janneke van der Velden

Janneke van der Velden

Raghuveer Ramesh

Raghuveer Ramesh

Michael Schoner

Michael Schoner

Eduardo Calle

Eduardo Calle

Luis Marques

Luis Marques

Externe betrokkenen

Aannemer

Cordeel Nederland bv

Adviseur

Barth Installatietechniek