Werkplaats Steigereiland

industriële uitstraling versterkt karakter bedrijven

Het bedrijfsverzamelgebouw op nummer 13-31 is het resultaat van zogenaamd zakelijk collectief opdrachtgeverschap. ‘Maatschap Steigereiland 1O1d’ werd opgericht door vier opdrachtgevers, waarvan er twee de uiteindelijke gebruikers van het pand zijn. Met het oog op de functie van het gebouw, een assemblage-werkplaats waar simulatoren en hightech bewegingssystemen worden ontwikkeld en getest, ontwierp GROUP A een trillingvrije constructie.

Werkplaats Steigereiland voegt zich naar de kavel en vastliggende  stedenbouwkundige enveloppe en heeft een langwerpige plattegrond, van 18 meter breed, 60 meter lang en 16 meter hoog. Op de begane grond zijn 2 werkplaatsen van 8 meter hoog, met daarboven 2 verdiepingen met kantoren, overige productie- en onderzoeksruimten.

De entree van het blok bevindt zich aan de straatzijde, waar een spannende snede is gemaakt voor de trap die de 1e verdieping ontsluit. Deze snede loopt door op de 1e verdieping als galerij, voor de ontsluiting van de bedrijfsruimtes. Op de 2e verdieping vindt een ‘omkering’ van de galerij plaats, met een dichte gevel, en een snede in het dak voor het daglicht. De zuidgevel, die grenst aan het buurkavel, heeft hierdoor een gesloten karakter. De gevel die grenst aan het water heeft een open karakter om zo het zicht op en van de Ring (A10) optimaal te benutten.

Gekozen is voor een betonnen casco. Beton geeft massa, dempt geluid, zorgt voor een stabiel binnenklimaat en is binnen in casco-vorm bruikbaar zonder verdere afwerking. Een stedenbouwkundige eis was het toepassen van één overheersend materiaal in de gevel.  Zo is gekozen voor een Cortenstalen gevel, met platen van 3 x 1 m, in een roodbruine patina. Cortenstaal is goedkoop, eenvoudig te verwerken, duurzaam, laag gewicht, heeft geen milieu belastende coatings, en is perfect voor recycling. Samen met de materialen polycarbonaat en glas; zorgt dit voor een industriële, ruwe uitstraling die aansluit bij het karakter van de bedrijven.

Feiten

Opdrachtgever

Maatschap Steigereiland, Amsterdam

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Pedro de Medinalaan, IJburg, Amsterdam, NL

Oppervlakte

3.300 m²

Functie

Commercieel gebouw

Start ontwerp

September 2006

Start bouw

Oktober 2010

Opgeleverd

November 2011

Fotografie

Digidaan

Award

Genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2012, de architectuurprijs van Amsterdam

De makers van dit project

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Chris Woltjes

Chris Woltjes

chris@groupa.nl Architect | Projectleider

Birgitta Rottmann

Birgitta Rottmann

birgitta@groupa.nl Architect | Projectleader

Esther Vlasveld

Esther Vlasveld

Joost Clymans

Joost Clymans

Paulo Moreno

Paulo Moreno

Externe betrokkenen

Adviseur

Hiensch Engineering

Constructeur

van Rossum Raadgevende Ingenieurs

Aannemer

Hercuton

Gevel

VPT Versteeg