Ferro Offices

duurzaam visitekaartje van M4H

Op het voormalige Ferro-terrein in het Galileipark in M4H is gestart met de transformatie van het Ferro kantoor. Het ontwerp transformeert het kantoor in een duurzaam verzamelgebouw dat met hergebruik van het bestaande casco, een grotendeels biobased gevel, energielabel A++++ én pv-panelen op het dak recht doet aan de duurzaamheidsambities van de beoogde vastgoedontwikkelingen in het gebied.

Deze transformatie wordt hét visitekaartje van M4H Rotterdam (Merwe-Vierhavens), dat samen met RDM Rotterdam het Rotterdam Makers District vormt. Hier werken gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam gezamenlijk aan een geheel nieuw gebiedsconcept, waar straks wonen, onderwijs en werken samengaan. Ferro Offices wordt de plek voor de nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven binnen de thema’s energietransitie, mobiliteit en circulariteit.

Hergebruik casco
Het gebouw is een herbestemming van het voormalige Ferro kantoor uit 1969. Hergebruik van het casco staat centraal in het ontwerp. Hiermee is de CO2-uitstoot met een geschatte 75% verminderd ten opzichte van volledige nieuwbouw. Door gebruik te maken van het draagvermogen van het casco is een extra verdieping toegevoegd aan het bestaande volume. De gevel aan de zuidkant is teruggelegd om buitenruimte te creëren en op een natuurlijke manier de inval van dag- en zonlicht te regelen. Met de houten gevel en begroeiing op de balkons biedt het gebouw een warm contrast met de industriële omgeving.

Inspirerend werklandschap
Een ruim collectief gebied vormt het hart van het multi-tenant kantoor met bedrijfsruimte waar ontmoeting wordt gestimuleerd. Door het gebouw van binnenuit te openen ontstaat een vide die daglicht tot diep in het gebouw brengt en de entree accentueert. Hier verbindt een sculpturale trap de flexibel opgezette kantoorvloeren. Het entreegebied biedt ruimte voor programmering met een houten tribunetrap en koffie- & lunchbar.

Betrokken in het gebied
Voor het ontwerp van Ferro Offices is GROUP A geselecteerd dat gevestigd is in het nabijgelegen Keilepand. Het architectenbureau is nauw betrokken bij de gebiedsontwikkeling van M4H’s Rotterdam Makers District, heeft veel kennis in het verduurzamen van historische panden en speelt een actieve verbindende rol in het gebied. Als onderdeel van het Keilecollectief agendeert GROUP A ruimtelijke vraagstukken, die de ontwikkeling van M4H raken, in tentoonstellingen en debatten.

Duurzaam kantoorgebouw
Het pand conform BREEAM-NL-outstanding ontwerpcertificaat wordt gebouwd volgens de BENG normen (Bijna Energieneutrale Gebouwen) en wordt gasloos opgeleverd. En met een ‘all electric’ bouwplaats wordt ook tijdens de bouw de uitstoot geminimaliseerd. Dura Vermeer Bouw Heyma is verantwoordelijk voor de realisatie van het ontwerp. Ferro Offices wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025 opgeleverd.

Feiten

Opdrachtgever

Port of Rotterdam – Havenbedrijf

Opgave

Renovatie, herinrichting

Locatie

Merwe-Vierhavens, Rotterdam

Oppervlakte

8.250 m2

Functie

Kantoren, werkplaats voor innovatieve maakindustrie, ontmoetings- en eventruimte

Start ontwerp

Q1 2018

Start bouw

Q1 2024

Verwachte oplevering

Q2 2025

De makers van dit project

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Frank Deltrap

Frank Deltrap

frank@groupa.nl Architect | Projectleider

Greetje van den Nouweland

Greetje van den Nouweland

greetje@groupa.nl Stedenbouwkundige

Hala Abi Saad

Hala Abi Saad

hala@groupa.nl Architect | Stedenbouwkundige

Mindaugas Arlauskas

Mindaugas Arlauskas

mindaugas@groupa.nl Architect

Edwin van Thuijl

Edwin van Thuijl

edwin@groupa.nl BIM Coördinator

Mary Lou van den Berg

Mary Lou van den Berg

marylou@groupa.nl Architect

Matteo Bettoni

Matteo Bettoni

matteo@groupa.nl Architect | Projectleader

Pietro Giromini

Pietro Giromini

pietro@groupa.nl Architect

Externe betrokkenen

Aannemer

Dura Vermeer Bouw

Constructie

WSP

Installatie engineering

DVP Smart Concepts

Brandveiligheid

Bureau Veldweg

Bouwfysica, brandveiligheid en kosten

IOB

Bouwfysica (en BREEAM)

TRAJECT Adviseurs & Managers