zoeken

Forum Zuid

verbinden en organiseren van reizigersstromen

Stationsgebied Utrecht is drastisch aan het veranderen. Deze stedenbouwkundige transformatie heeft onder andere tot doel de Oost- en Westzijde van het spoor beter met elkaar te verbinden. De komst van de nieuwe OV Terminal en stationspassage en de nieuwe Rabobrug, overbruggen letterlijk deze fysieke barrière. Daarbij organiseert het nieuwe verhoogde voetgangersgebied aan de Westzijde – Forum Zuid – de reizigerstromen in dit gebied op logische wijze en verbindt de reizigersstromen met de omliggende bestemmingen, waaronder de Knoopstalling, ook ontworpen door GROUP A.

Meer Minder

Kenmerkend voor het gebied zijn de thema’s: verbinden en verblijven. Het Forum organiseert en verbindt de reizigersstromen van het station naar de omliggende modaliteiten en bestemmingen, waaronder de aangrenzende fietsenstallingen en tramhalte. Ook de aansluiting met het bestaande Beatrixgebouw en Rabobank complex, behoren tot deze bestemmingen.

Het Forum is ook het adres voor ruim 200.000 m2 programma aan wonen, werken, congres, hotel en theater. In deze gebouwen verblijven dagelijks 8.000 mensen die door de dag heen gebruik maken van dit openbaar gebied. Gebouwplinten zijn transparant en huisvesten openbare functies, waaronder horeca. De pleinen tussen de gebouwen zijn rijk en comfortabel ingericht om een prettig verblijfsklimaat te bieden.

Door de grote bebouwingsdichtheid heeft het Forum een omsloten karakter en wordt getypeerd als een stedelijk interieur. Hiermee wordt het gebied een bijzondere openbare ruimte die past bij de schaal van het nieuwe Utrecht Centraal.

De Knoopstalling (3.500 plekken) is een langgerekt gebouw over 3 lagen dat onder het Forum is gesitueerd. De onderste laag van de stalling bevindt zich onder maaiveld. De stalling wordt geïntegreerd met een parkeergarage aan de Westzijde en een busstation aan de Oostelijke langszijde. Aan deze zijde is de gevel geheel van semi-transparant glas. Door de smalle langgerekte opstelling en de lange glasgevel is de stalling voorzien van veel daglicht en zeer overzichtelijk, hetgeen bijdraagt aan een gevoel van comfort en veiligheid.

Feiten

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht en NS Stations

Locatie

Westzijde CS Utrecht, NL

Functie

Voetgangersgebied + fietsenstalling (3.500 fietsen)

Omvang

5.000 m²

Opgave

Stedenbouwkundig, architectonisch en bouwkundig ontwerp en inrichting

Start ontwerp

Augustus 2013

Start bouw

Oktober 2016

Opgeleverd

April 2018

Fotografie

Ossip van Duivenbode, BeersNielsen
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleider

Greetje van den Nouweland
Greetje van den Nouweland
greetje@groupa.nl

Architect | Urban designer

Frank Deltrap
Frank Deltrap
frank@groupa.nl

Architect | Projectleider

Gabrielius Varnelis
Gabrielius Varnelis
gabrielius@groupa.nl

Architect

Pia Fischer
Pia Fischer
pia@groupa.nl

Architect | Projectleader

Maarten Lever
Maarten Lever
maartenlever@groupa.nl

Architect | Projectleider

Mindaugas Arlauskas
Mindaugas Arlauskas
mindaugas@groupa.nl

Architect

Jos Overmars
no-profile-image
Edwin van Thuijl
no-profile-image
Kenny Kwong
no-profile-image
Nika Jazaei
no-profile-image
Fani Ntintoka
no-profile-image
Janneke van der Velden
no-profile-image
Edwin Larkens
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...