zoeken

Forum Zuid

verbinden en organiseren van reizigersstromen

In opdracht van Gemeente Utrecht en NS Stations heeft GROUP A het Masterplan Westflank en het uitvoeringsontwerp van het Forum Zuid (verhoogde wandelroute) gemaakt. Het Forum organiseert en verbindt de reizigersstromen van het station naar de omliggende modaliteiten en bestemmingen, waaronder de aangrenzende fietsenstallingen en tramhalte. Ook de aansluiting met het bestaande Beatrixgebouw en Rabobank complex, behoren tot deze bestemmingen.

Meer Minder

Met een meerderheid van de mensen in de stad worden efficiënte doorgangsroutes steeds meer van belang. Deze veranderen in een hoog tempo van ‘plaatsen voor beweging’ naar ‘verblijfsplaatsen’. De westkant van het Utrechtse Centraal Station is lange tijd niet als onderdeel van de binnenstad beschouwd. GROUP A vertaalde de wens van de gemeente, om een nieuwe stadswijk van 200.000 m2 te creëren en reizigersstromen van het station naar omliggende modaliteiten en bestemmingen te organiseren, naar een ontwerp waarin verschillende functies elkaar versterken.

Het Forum combineert op een slimme manier verbindingsroutes met de mogelijkheid voor bewoners en passanten (8.000 per dag) om op een aangename plek in de stad te kunnen vertoeven. Met de realisatie van een verhoogde openbare ruimte is het gebied getransformeerd in een stedelijk interieur wat de OV terminal direct met alle omliggende bestemmingen verbindt. De onderliggende Knoop fietsenstalling ligt onder het Forum en biedt plaats aan 3.500 fietsen. Het plein op het dak vormt een groene verblijfszone die als stadsbalkon de ruimte tussen de gebouwen overbrugt.

De Knoopstalling is een langgerekt gebouw over 3 lagen, de onderste laag van de stalling bevindt zich onder maaiveld. De stalling wordt geïntegreerd met een parkeergarage aan de Westzijde en een busstation aan de Oostelijke langszijde. Aan deze zijde is de gevel geheel van semi-transparant glas. Door de smalle langgerekte opstelling en de lange glasgevel is de stalling voorzien van veel daglicht en zeer overzichtelijk, hetgeen bijdraagt aan een gevoel van comfort en veiligheid.

Feiten

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht en NS Stations

Locatie

Westzijde CS Utrecht, NL

Functie

Voetgangersgebied + fietsenstalling (3.500 fietsen)

Omvang

5.000 m²

Opgave

Stedenbouwkundig, architectonisch en bouwkundig ontwerp en inrichting

Start ontwerp

Augustus 2013

Start bouw

Oktober 2016

Opgeleverd

April 2018

Fotografie

Ossip van Duivenbode, BeersNielsen
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleider

Greetje van den Nouweland
Greetje van den Nouweland
greetje@groupa.nl

Urban designer

Frank Deltrap
Frank Deltrap
frank@groupa.nl

Architect | Projectleider

Gabrielius Varnelis
Gabrielius Varnelis
gabrielius@groupa.nl

Architect

Pia Fischer
Pia Fischer
pia@groupa.nl

Architect | Projectleader

Maarten Lever
Maarten Lever
maartenlever@groupa.nl

Architect | Projectleider

Mindaugas Arlauskas
Mindaugas Arlauskas
mindaugas@groupa.nl

Architect

Jos Overmars
no-profile-image
Edwin van Thuijl
Edwin van Thuijl
edwin@groupa.nl

BIM Coördinator

Kenny Kwong
no-profile-image
Nika Jazaei
no-profile-image
Fani Ntintoka
no-profile-image
Janneke van der Velden
no-profile-image
Edwin Larkens
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...