search

Forum South

connecting and organizing passenger flows

Commissioned by the Municipality of Utrecht and NS Stations, GROUP A designed the Westflank Master Plan and the implementation design for the Forum South (elevated walking route). The Forum organises and connects passenger flows from the station to the surrounding modalities and destinations, including the adjacent Knoop bicycle parking and tram stop. These destinations also include the connection with the existing Beatrix building and Rabobank complex.

More Less

With the majority of people in the city, efficient transit routes are becoming increasingly important. These are rapidly changing from ‘places for movement’ to ‘places to stay’. The west side of Utrecht Central Station has not been considered part of the city centre for a long time. GROUP A translated the municipality’s aim of creating a new urban district of 200,000 m2 and organising passenger flows from the station to surrounding modalities and destinations into a design in which various functions reinforce each other.

The Forum combines connecting routes in a smart way with the possibility for residents and passers-by (8,000 per day) to stay in a pleasant place in the city. With the realisation of an elevated public space, the area has been transformed into an urban interior that connects the public transport terminal directly with all the surrounding destinations. The underlying Knoop bicycle parking facility is located underneath the Forum and offers space for 3,500 bicycles. The square on the roof forms a green residential zone that acts as a city balcony bridging the space between the buildings.

The Knoop bicycle parking is an elongated building over three layers, the bottom layer of the parking facility is below ground level. The storage will be integrated with a parking garage on the West side and a bus station on the Eastern side. On this side, the façade is entirely made of semi-transparent glass. Due to the narrow elongated arrangement and the long glass façade, the parking facility is provided with plenty of daylight and is very well-organized, which contributes to a feeling of comfort and safety.

Facts

Client

Municipality Utrecht and NS Stations

Assignment

New build and landscape design

Location

West side Central Station Utrecht, NL

Area

5,000 sqm

Function

Pedestrian area West side Central Station Utrecht + bicycle parking (3,500 bikes)

Start design

August 2013

Start construction

October 2016

Completed

April 2018

Photography

Ossip van Duivenbode, BeersNielsen
More facts Less facts

The makers of this project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleader

Greetje van den Nouweland
Greetje van den Nouweland
greetje@groupa.nl

Architect | Urban designer

Frank Deltrap
Frank Deltrap
frank@groupa.nl

Architect | Projectleader

Gabrielius Varnelis
Gabrielius Varnelis
gabrielius@groupa.nl

Architect

Pia Fischer
Pia Fischer
pia@groupa.nl

Architect | Projectleader

Maarten Lever
Maarten Lever
maartenlever@groupa.nl

Architect | Projectleader

Mindaugas Arlauskas
Mindaugas Arlauskas
mindaugas@groupa.nl

Architect

Jos Overmars
no-profile-image
Edwin van Thuijl
no-profile-image
Kenny Kwong
no-profile-image
Nika Jazaei
no-profile-image
Fani Ntintoka
no-profile-image
Janneke van der Velden
no-profile-image
Edwin Larkens
no-profile-image
External stakeholders
Loading...