search

Clarissentoren

Beacon for the city

The Clarissentoren in Tilburg marks the entrance to the city and the heart of the Spoorzone (railway area). With its great height, it forms a beacon for the city, visible from all directions in the meadow environment. On street level of the Spoorzone, we insert the building in a natural way between the existing buildings. The three-storey plinth will be designed as a publicly accessible space with rich detailing of natural and ‘warm’ materials. An attractive urban programme is planned that will contribute to a lively Spoorzone.

More Less

With the Clarissentoren, GROUP A has designed a distinctive building that marks the heart of the Spoorzone. Close to the station and the centre, with all the new facilities that will bring De:Werkplaats and the Spoorzone. The residential tower will be built on a three-floor high commercial plinth and has a total height of approximately 130 metres. This will include a wide variety of facilities that will not only support the users of the (residential) tower, but will also be an enrichment for everyone who visits the Spoorzone. The plinth can be reached via a staircase at the front of the building so that an optimal connection is made between the environment in which the residential tower is located and everything that happens in this plinth.

The housing typologies are currently being developed further. There will be a mix of houses, varying in size between approximately 60 m² and no less than 250 m². A total of approximately 250 apartments will be developed. The building will be all-electric with a focus on sustainability through the use of heat and cold storage and solar panels. There will be a parking garage directly behind the tower. This will provide space for approximately 400 parking spaces. This garage is one of the three parking garages in the Spoorzone.

Since 2012, VolkerWessels has been involved in the (re)development of the Spoorzone and SDK Vastgoed acts on behalf of the Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf as delegated area developer.

Facts on a row

Client/area developer

Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf (WOB)

Delegated developer

SDK Vastgoed (VolkerWessels)

Assignment

New build: Architecture, residential, highrise, mixed use

Location

Spoorzone, Tilburg

Area

31,500 sqm

Function

Housing and public function in the plinth

Start design

December 2018

Start construction

December 2020
More facts Less facts

The makers of this project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Pia Fischer
Pia Fischer
pia@groupa.nl

Architect | Projectleader

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Pietro Giromini
no-profile-image
Denny Chan
Denny Chan
denny@groupa.nl

Designer

Matteo Bettoni
Matteo Bettoni
matteo@groupa.nl

Architect | Projectleader

Federica Padovani
Federica Padovani
federica@groupa.nl

Urban designer

Laura Onnis
Laura Onnis
laura@groupa.nl

Architect

External stakeholders
Loading...