Central Park

Groene oase in de skyline van Utrecht

De sculpturale kantoortoren Central Park ligt in het levendige Stationsgebied Utrecht. Het 90 meter hoge gebouw is vernoemd naar de subtropische tuin die de 45 meter hoogtelijn van Utrecht markeert. Een terugvallende glazen gevel omgeeft het twee verdiepingen hoge park als een glooiend gordijn. Werknemers en bezoekers komen in dit bijzonder ecosysteem samen voor een wandeling, brainstorm of evenement mét uitzicht over de stad. Door het park centraal te stellen in het ontwerp, voegt GROUP A een landmark toe aan de skyline van Utrecht en zet de toon voor groene kantoorgebouwen.

Subtropische ontmoetingsplek
Met een groen gebaar naar de stad stelt GROUP A welzijn in de kantooromgeving centraal. Onderzoek heeft uitgewezen dat planten op de werkvloer een positief effect hebben op onze fysieke en mentale gesteldheid. Een groene werkomgeving genereert betere luchtkwaliteit en minder stress, waardoor de productiviteit toeneemt. Op de 11e en 12e verdieping biedt het semiopenbare park met werkplekken, vergadercentrum en café, een beleving die contrasteert met de kantooromgeving. Hier leidt een houten loopbrug je door het park naar een bankje omgeven door subtropische planten. Het groen ontwerp van MOSS (Makers of Sustainable Spaces) is geïnspireerd op de inheemse flora van de Azoren en omvat zo’n 50 bomen en struiken, 1.500 planten en zélfs een kabbelend beekje.

Organische vormen
Het subtiel gevarieerde grid van de gevel contrasteert met de transparante taille van het gebouw die het park overspoelt met daglicht. De sculpturaal vormgegeven randen aan de boven en onderzijde van het park volgen de glooiingen van het landschap en lopen door van buiten naar binnen. De mezzanine op de 12e verdieping heeft een organische vorm rond een vrijstaande kern en biedt panoramisch uitzicht op het park en de stad.

Duurzaam en slim gebouw
Duurzaamheid gaat bij Central Park verder dan het indoor stadspark. Het 23 verdiepingen tellende gebouw kent de hoogste standaarden qua duurzaamheid met een BREEAM Excellent ontwerpcertificaat en speelt in op de vraag van nu en de toekomst met flexibele werkvloeren van gemiddeld 1.300 m2. Smart technologie met slimme gevels en lichtsensoren dragen bij aan een aangenaam binnenklimaat en gebruiksgemak. Central Park wordt naar verwachting qua energieverbruik Paris Proof en loopt hiermee voor op de klimaatdoelstellingen van Parijs in het bereiken van energieneutraliteit in 2050.

Aansluiting op Het Forum
De twee verdiepingen hoge begane grond van Central Park sluit naadloos aan op Het Forum, het verhoogde en groene plein rond Utrecht Centraal. In een vloeiende beweging voegt de terugvallende publieke plint met kantoorlobby, commerciële ruimte en café zich naar de looplijn van het voetgangersgebied. In lijn met het aardse pallet van Het Forum, ook ontworpen door GROUP A, zorgt Central Park’s bronskleurige gevel voor een warme uitstraling. Met de aansluiting op Het Forum is Central Park direct verbonden met Utrecht Centraal Station, Central Business District en het stadscentrum.

Lees meer over dit project in een publicatie in Architizer of De Architect.

Feiten

Opdrachtgever

Angelo Gordon and APF International

Locatie

Stadsplateau Utrecht, NL

Opgave

Nieuwbouw

Oppervlakte

31.596 m²

Functie

Kantoren en horeca

Start ontwerp

2017

Start bouw

April 2019

Opgeleverd

September 2021

Fotografie

Sebastian van Damme & Jordi Huisman

Ambition BREEAM – NL SCORE

Excellent, score van > 75% (verwacht)

Awards

Architizer A+ Awards 2022 Finalist / Dezeen Awards Nomination / The Plan Awards Nomination / ARC Awards Nomination / Archello Awards Longlisted

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Chris Woltjes

Chris Woltjes

chris@groupa.nl Architect | Projectleider

Perry Klootwijk

Perry Klootwijk

perry@groupa.nl Architect | Projectleider

Frank Deltrap

Frank Deltrap

frank@groupa.nl Architect | Projectleider

Greetje van den Nouweland

Greetje van den Nouweland

greetje@groupa.nl Stedenbouwkundige

Laura Onnis

Laura Onnis

laura@groupa.nl Architect en visual artist

Edwin van Thuijl

Edwin van Thuijl

edwin@groupa.nl BIM Coördinator

Raymond Leentvaar

Raymond Leentvaar

raymond@groupa.nl Interieur | Projectleider

Gabrielius Varnelis

Gabrielius Varnelis

gabrielius@groupa.nl Architect

Jos Overmars

Jos Overmars

jos@groupa.nl Architectural engineer | Projectleader

Jing Lin

Jing Lin

jing@groupa.nl Intern

Luca Piattelli

Luca Piattelli

luca@groupa.nl Architect

Kenny Kwong

Kenny Kwong

kenny@groupa.nl Architect

Dichao Wang

Dichao Wang

Externe betrokkenen

Investeerder

Bouwinvest Office Fund

Contractor

Bouwcombinatie Westflank Noord

Projectmanager

Peak Development

Constructeur

van der Vorm Engineering

Installatie adviseur

Huygen

Bouwfysica

Peutz BV – Bouwfysica

Verhuurder

JLL