Metro Martinsried München

Spel van perspectief en (dag)licht

Om de Martinsried Campus in het zuidwesten van München beter te ontsluiten wordt metrolijn U6 verlengd. GROUP A deed mee aan de prijsvraag voor station Martinsried en de ruimtelijke integratie in de omgeving. Het ontwerp is gebaseerd op een analyse van de ruimtelijke typologie van de Münchense metrostations. De aan de ruwbouw inherente structuur van een langgerekte, ondergrondse ruimte vormt de inspiratie tot een spel met het (centrale) perspectief. Alle ontwerpbeslissingen die aan de ruimtelijke ervaring ten grondslag liggen, zijn hierop gebaseerd. Door de visuele versmelting van wand en plafond lijkt de ruimte hoger. Door de buiging van het centrale perspectief en door toevoeging van dynamische, afgeronde lijnen ontstaat een gevoel van versnellen en vertragen, en wordt de oriëntatie richting de uitgangen versterkt.

In het ontwerp zijn de daglichtvides zodanig vormgegeven dat ze een meerwaarde creëren voor zowel de omgeving als het station, zonder op hun functionaliteit als rookafvoeropeningen in te boeten. Het ervaren van de volledige hoogte en het zien van de zon of de wolken, zorgt voor een comfortabel, ruimtelijk effect. Om oververhitting en te hoge contrasten te voorkomen zijn de daglichtvides aan de noordzijde open en aan de zuidzijde gesloten. Overdag wordt het invallende daglicht gereflecteerd via de binnenkant van de dakramen. Aangevuld met het indirecte kunstlicht op de ovale plafondelementen, ontstaan eilanden van warm licht op het perron. ’s Avonds creëert indirecte verlichting gebieden met zacht, warm gloeiend licht. De koperkleurige bekleding versterkt dit effect.

De toegangen en de daglichtvides zijn ontworpen als onderdeel van een groter netwerk en creëren zo niet alleen de fysieke verbinding tussen boven en beneden, maar fungeren ook als schakel tussen het station en de Martinsried Campus, een universiteits- en kenniscluster. Ze zijn opgenomen in een netwerk van gemeenschappelijke plekken zoals een klein zonneterras, een kindervoetbalveld, fietsparkeerplaatsen en een waterinstallatie. De inbedding in de groene corridor biedt tal van mogelijkheden om in de toekomst aan te sluiten op het nog te realiseren busstation in het westen en de P&R-voorziening in het oosten.

Feiten

Opdrachtgever

U-Bahn Martinsried Projektmanagement-Gesellschaft (PMG) GmbH & Co. KG

Opgave

Prijsvraaginzending metrostation

Locatie

Munich, DE

Functie

Metrostation

Start ontwerp

2019

In samenwerking met

Nickl Architekten Deutschland GmbH en Beersnielsen Lichtontwerpers

Visuals

PF Visual

De makers van dit project

Maarten van Bremen

Maarten van Bremen

maarten@groupa.nl Architect | Partner

Pia Fischer

Pia Fischer

pia@groupa.nl Architect | Projectleider

Matteo Bettoni

Matteo Bettoni

matteo@groupa.nl Architect | Projectleader

Externe betrokkenen

Lichtontwerpers

Beersnielsen