Team Building Sustainable Landscapes (BSL) heeft een ontwerp gemaakt voor de aanbesteding Nederlands Paviljoen World Expo Osaka. Een paviljoen dat geïnspireerd op het thema ‘Common Ground – A Dutch Invitation to create healthy societies together’ zowel landschap als gebouw is. Dit bedoelen we letterlijk, het is niet een gebouw met een groen dak erop maar een houten draagconstructie met daarin cassettes als bouwstenen. Deze cassettes dragen grond, planten en bomen en bestaan uit de natuur die ze dragen. Denk hierbij aan zeewier, rivierklei, hennep en mycelium.
Natuur, landbouw en bouw werken in dit paviljoen samen om Nederland mee te nemen naar een nieuw landschap. Een landschap dat regeneratief is, met een verdienmodel voor boeren, een CO2 negatieve toekomst (dus een klimaatpositieve) voor de bouwers en een gezonde en fijne leefomgeving voor de burgers.
Ervaar het Nederlandse landschap
Het paviljoen is een beleving waarin het publiek wordt meegenomen op een boeiende reis door de 5 belangrijkste landschappen van Nederland, van zee, door het veen, langs de rivieren, over de velden, door het bos en tot in de stad. Het is een samensmelting van architectuur en landschap, waarbij bezoekers door het landschap kunnen wandelen, zowel boven als onder de grond. Ze kunnen voelen, ruiken, zien, en ervaren hoe Nederland een klimaatpositief antwoord biedt op de vele uitdagingen waar boeren, bouwers en burgers nu voor staan.
Start met kweken
Een biobased paviljoen start met het kweken van alle materialen. Vanaf dag 1 wordt het verhaal via video en blogs gecommuniceerd zodat een breed publiek het proces kan volgen. We laten zien hoe zich nieuwe netwerken en waardeketens vormen tussen boeren, bouwers, natuurbeschermers, ontwerpers en overheden. Zo helpen we het Nederlandse landschap een stap in de groene richting.
Het paviljoen wordt CO2 negatief gebouwd en er wordt zo weinig mogelijk de oceaan over gebracht. Alleen het houten skelet en de cassettes worden per boot naar Japan gevaren. De planten en grond komen van Japanse kwekers.
Na de World Expo
Het paviljoen zal na de World Expo in Osaka terugkeren naar Nederland en dienst doen als Biobased Experience waar een breed publiek bekend wordt gemaakt met het potentieel van biobased bouwen. Het zal ook fungeren als een doorlopend testcentrum waar nieuwe modules kunnen worden getest en verbeterd.
Kortom, het Nederlands Paviljoen op de World Expo Osaka 2025 belooft een unieke en inspirerende ervaring te worden voor bezoekers, terwijl het ook een showcase is voor Nederlandse innovatie op het gebied van duurzaamheid.
Wie zijn team Building Sustainable Landscapes?
Wij bestaan uit een interdisciplinair team met Alba Concepts, BEE (JP), Biobased Creations, Bioform (JP), Building Balance, Fiction Factory, Front Office (JP), Hurks, GROUP A | CARBONLAB, Karres en Brands, Company New Heroes, WAM & VanDuren en Woodlife Core (JP).
Verder werkt BSL met biobased innovators als Dasha Tsapenko, Diana Scherer, Erik Hobijn, Erik Klarenbeek & Maartje Dros, Katerien ter Meulen & Erno Langeberg, Margreet van Uffelen & Huub Loze, Samira Boon, Stijn van Aardenne en Tjeerd Veenhoven.
Ambities voor realisatie
Het plan is positief ontvangen door de jury maar helaas niet geselecteerd als winnaar voor de World Expo Osaka. Wij oriënteren ons op implementatie van deze principes direct in Nederland zelf, samen met de koplopers van de Nederlandse bouwsector. Blijf ons volgen voor updates!
Feiten
Opdrachtgever
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Opgave
Aanbesteding/nieuwbouw nationaal paviljoen
Locatie
Osaka, Japan
Oppervlakte
670m2
Functie
Paviljoen en bezoekerservaring
Start ontwerp
4e kwartaal 2022
In samenwerking met
Alba Concepts, BEE (JP), Biobased Creations, Bioform (JP), Building Balance, Fiction Factory, Front Office (JP), Hurks, GROUP A-CARBONLAB, Karres en Brands, Company New Heroes, WAM & VanDuren, Woodlife Core (JP)