Quooker Factory

Compacte fabriek voor een duurzame toekomst

GROUP A ontwerpt het nieuwe bedrijfsgebouw voor Quooker op het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk. Met een kalkhennep plintgevel en een onderscheidend silhouet valt het compacte fabriekscomplex op in zijn omgeving. Het nieuwe logistieke centrum is de eerste fase van het bedrijfspand dat uiteindelijk alle functies onder één dak samenbrengt in een comfortabel werklandschap.

Het kavel van ruim 9 ha biedt Quooker voldoende mogelijkheden om in meerdere fasen toekomstige groei te huisvesten. Het nieuwe logistieke centrum – de eerste fase van het fabriekscomplex – bestaat uit een volautomatisch hoogbouwmagazijn van 30 meter hoog in het hart van het pand met op twee lagen diverse logistieke functies. De volgende fasen brengen uiteindelijk alle functies samen: productie, kantoren, service en showroom.

Aangename werkomgeving
Het ontwerp is gebaseerd op een meerjarige visie voor een compact gebouw (drie lagen industrie) met een duidelijk silhouet en een uitnodigende entree, dat van binnen is ingericht als werklandschap. De kern van het gebouw voor de toekomstige bouwfasen wordt groen: een atrium met levende planten en bomen zorgt voor een prettige leefomgeving en sterke verbinding tussen de afdelingen. Ook krijgt het gebouw daktuinen, waar medewerkers gebruik van kunnen maken.

Onderscheidend silhouet
Het sculpturale silhouet van het fabriekscomplex, een interpretatie van industriële sheddaken, resulteert in een herkenbaar gebouw dat zich onderscheidt in de omgeving. De sheddaken laten daglicht binnen en geven extra volume aan de onderliggende functies. De gelaagdheid van de daken en de bouwmassa voegen een niveau van verfijning toe, waardoor een gebouw ontstaat dat ondanks zijn substantiële omvang een menselijke maat behoudt.

Efficiënt gebruik van water en energie
De wens om energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen is de leidraad in het ontwerp van het gebouw. Door de productie over meerdere verdiepingen te stapelen, wordt een compact en energiezuinig gebouw gerealiseerd dat minder grond en schil nodig heeft. Het gebruik van biobased materialen zoals de plintgevel van kalkhennep, draagt bij aan een ecologisch verantwoord fabriekscomplex en een prettige werkomgeving.

Feiten

Opdrachtgever

Quooker

Opgave

Nieuwbouw, fabriek en hoofdkantoor

Locatie

Nieuw Reijerwaard, Ridderkerk, NL

Oppervlakte

23.753 m2 (fase 1)

Functie

Productie, kantoor en logistiek

Start ontwerp

Q1 2022

Start bouw

Q2 2024 (fase 1)

Opgeleverd

Q3 2025 (fase 1 expected)

In samenwerking met

De Urbanisten en Studio INA MATT

Visuals

GROUP A en De Urbanisten

De makers van dit project

Folkert van Hagen

Folkert van Hagen

folkert@groupa.nl Architect | Partner

Pia Fischer

Pia Fischer

pia@groupa.nl Architect | Projectleider

Perry Klootwijk

Perry Klootwijk

perry@groupa.nl Architect | Projectleider

Jakub Wysocki

Jakub Wysocki

jakub@groupa.nl Architect

Sebastian Bok

Sebastian Bok

sebastian@groupa.nl Architect

Mindaugas Arlauskas

Mindaugas Arlauskas

mindaugas@groupa.nl Architect

Laura Onnis

Laura Onnis

laura@groupa.nl Architect en visual artist

Externe betrokkenen

Aannemer

Cordeel Nederland bv

Magazijnautomatisering

Swisslog

Constructie

WSP

Adviseur

Jong Installatietechniek

Lichtontwerpers

Beersnielsen

Bouwfysica

Mobius

Brandveiligheid

Acuro