Woningen en winkels Terwijde

levendig beeld in de winkelstraat

Zeven bouwblokken, ontworpen door drie verschillende architecten, vormen gezamelijk Winkel Centrum Terwijde. Door dezelfde baksteen te gebruiken voor allen zeven bouwblokken is eenheid ontstaan. GROUP A is verantwoordelijk voor drie van de zeven blokken; twee woonblokken en een winkelpaviljoen.

Een van de twee woonblokken – blok H – nabij station Terwijde, bestaat uit een plint van winkels met daarboven drie lagen woningen. Het andere woonblok – blok F I – aan de oostzijde van het centrum bestaat eveneens uit winkelruimte in de plint en drie woonlagen daarboven. Beide blokken hebben een massieve gelede plint met een licht gekleurde – strak gedetailleerde – uitkragende bovenbouw. De verschillende soorten metselwerk zorgen voor een levendig beeld in de winkelstraat.

De woonblokken worden onderbroken door twee pleinen met bijzondere bebouwing. Het grootste plein is begrensd door een historische boerderij en het kleinste plein door het winkelpaviljoen – blok F II. Dit blok, met zijn bijzondere kapvorm, is vormgegeven als een alzijdig object op het plein. Samen met de historische boerderij en de twee pleinen, vormen zij de stedenbouwkundige uitzonderingen die de bouwblokken onderbreken. Hetgeen zorgt voor afwisseling in de openbare ruimte. Deze steenachtige openbare ruimte contrasteert mooi met de groene binnentuinen van de verschillende bouwblokken.

Feiten

Opdrachtgever

Bouwfonds en MAB Development

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Terwijde, Leidsche Rijn, Utrecht, NL

Oppervlakte

blok F I: 5,710 m² / blok F II: 850 m² / 69 appartmenten

Functie

Winkels en woningen

Start ontwerp

September 2009

Start bouw

Maart 2013

Opgeleverd

November 2014

Fotografie

Scagliola/Brakkee

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Maarten Lever

Maarten Lever

maartenlever@groupa.nl Architect | Projectleider

Chris Woltjes

Chris Woltjes

chris@groupa.nl Architect | Projectleider

Birgitta Rottmann

Birgitta Rottmann

birgitta@groupa.nl Architect | Projectleader

Garyfalia Pitsaki

Garyfalia Pitsaki

Janneke van der Velden

Janneke van der Velden

Externe betrokkenen

Aannemer

UBA Bouw bv

Aannemer

Smit’s Bouwbedrijf bv