zoeken

Central Park

park op 45 meter hoogte

Central Park – een negentig meter hoge kantoortoren – komt naast het Stadskantoor te staan. Dankzij een insnoering op 45 m hoogte is het volume van het gebouw in twee massa’s verdeeld. Dit horizontale accent is de locatie waar het ‘park’ in het gebouw gerealiseerd zal worden. Het interieur van het multi tenantkantoor is voorzien van een (semi-)openbaar gebied met een bijeenkomstfunctie. Zo is de publieke plint voorzien van horeca en een entreegebied met entreebalie en ontmoetingsplekken. En is de semi-openbare binnentuin op de 11e  en 12e verdieping een ontmoetingsgebied voor alle huurders met werkplekken en vergadercentrum.

Meer Minder

De kantoorgevel kent een subtiel gevarieerde structuur en opbouw. Uit duurzaamheids-overwegingen wordt op plekken met veel zonbelasting minder glas gerealiseerd en op plekken met minder belasting van de zon vice versa. Waar uitzicht is op markante gebouwen in de stad, wordt van deze norm afgeweken. In tegenstelling tot de kantoorgevel is de gevel van de binnentuin (Central Park) volledig transparant, met sculpturaal vormgegeven randen aan de boven- en onderkant.

De binnentuinen in Central Park, staan voor een bijzonder ecosysteem; uniek voor gebruikers van het gebouw en uniek voor de stad Utrecht. Door maximale inzet van groen en zichtbaarheid vanuit de stad, krijgt het gebouw een sculpturale waarde die tijdloos, en een beeldmerk voor Utrecht is.

Naast het ontwerp voor Central Park ontwerpt GROUP A ook het Stadsplateau – Het Forum, een verhoogd en vergroend plein met eronder een parkeergarage. Door de ligging aan dit plateau, dat zich op hetzelfde niveau als de OV-terminal bevindt, wordt de inpassing van Central Park in de stad versterkt.

Feiten

Opdrachtgever

Angelo Gordon en APF International

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Stadsplateau Utrecht, NL

Omvang

31.596 m²

Functie

Kantoren en horeca

Start ontwerp

2017

Start bouw

April 2019

Oplevering

Juni 2021

Renders

PixelPool, GROUP A

Ambitie BREEAM - NL SCORE

Excellent, score van > 75% (verwacht)
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleider

Perry Klootwijk
Perry Klootwijk
perry@groupa.nl

Architect | Projectleider

Frank Deltrap
Frank Deltrap
frank@groupa.nl

Architect | Projectleider

Greetje van den Nouweland
Greetje van den Nouweland
greetje@groupa.nl

Stedenbouwkundige

Laura Onnis
Laura Onnis
laura@groupa.nl

Architect en visual artist

Gabrielius Varnelis
Gabrielius Varnelis
gabrielius@groupa.nl

Architect

Raymond Leentvaar
Raymond Leentvaar
raymond@groupa.nl

Interieur architect

Jos Overmars
no-profile-image
Edwin van Thuijl
Edwin van Thuijl
edwin@groupa.nl

BIM Coördinator

Jing Lin
no-profile-image
Luca Piattelli
no-profile-image
Kenny Kwong
no-profile-image
Dichao Wang
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...