Clarissentoren

landmark voor spoorzone en stad

GROUP A heeft met de Clarissentoren een bijzondere plek ontworpen die het hart van de Spoorzone in Tilburg markeert en een landmark voor de stad vormt met haar hoogte van 130 meter. Door de drielaagse plint voegt het gebouw zich naar de bestaande historische bebouwing en omgeving. De plint is publiek toegankelijk en gedetailleerd met natuurlijke en ‘warme’ materialen. En wordt voorzien van een aantrekkelijk stedelijk programma dat zal bijdragen aan een levendige Spoorzone. In de Clarissentoren komen 250 appartementen, met een mix aan woningtypologieën, variërend tussen de 60 m² en maar liefst 250 m².

Hart van de Spoorzone
Dichtbij het station en het stadscentrum, markeert de Clarissentoren het hart van de Spoorzone. De woontoren, met een totale hoogte van 130 meter, wordt gerealiseerd op een drielaagse commerciële plint met een mix aan stedelijk programma. De variatie aan faciliteiten is niet alleen voor bewoners en gebruikers van de woontoren, maar voor iedereen die de Spoorzone bezoekt. De drielaagse plint is via een royale ‘buitentrap’ bereikbaar, voor een optimale verbinding tussen activiteiten in de plint en de directe omgeving. Bovenop de plint komt een ‘stadsbalkon’ met een prachtig uitzicht de stad.

All-electric
Met een focus op duurzaamheid wordt het gebouw all-electric door onder andere toepassing van warmte-koude opslag en zonnepanelen. Direct naast de toren komt een parkeergarage, voor circa 400 parkeerplaatsen. Deze garage is één van de drie parkeergarages in de Spoorzone ten behoeve van het gebiedsparkeren.

Levendig woon-, werk- en recreatiegebied
Op de plek die ooit de werkplaats was van de Nederlandse Spoorwegen, ontstaat momenteel een compleet nieuw stadsdeel. Sinds de hekken rond het voormalige NS-terrein in 2010 zijn verwijderd, wordt dit gebied getransformeerd tot een levendig woon-, werk- en recreatiegebied met een sterke koppeling aan de kenniseconomie. Sinds 2012 is VolkerWessels betrokken bij de (her)ontwikkeling van de Spoorzone en treedt SDK Vastgoed namens het Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf op als gedelegeerd gebiedsontwikkelaar.

Feiten

Opdrachtgever

Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf (WOB)

Gedelegeerd ontwikkelaar

SDK Vastgoed (VolkerWessels)

Locatie

Spoorzone, Tilburg

Oppervlakte

31.500 m2 / 250 appartementen

Functie

Wonen en publieke functie in de plint

Start ontwerp

December 2018

Start bouw

Q4 2023 (verwacht)

Visuals

A2 Studio

De makers van dit project

Adam Visser

Adam Visser

adam@groupa.nl Architect | Partner

Pia Fischer

Pia Fischer

pia@groupa.nl Architect | Projectleider

Federica Padovani

Federica Padovani

federica@groupa.nl Stedenbouwkundige

Laura Onnis

Laura Onnis

laura@groupa.nl Architect en visual artist

Jakub Wysocki

Jakub Wysocki

jakub@groupa.nl Architect

Denny Chan

Denny Chan

denny@groupa.nl Architect

Matteo Bettoni

Matteo Bettoni

matteo@groupa.nl Architect | Projectleader

Pietro Giromini

Pietro Giromini

pietro@groupa.nl Architect

Externe betrokkenen

Aannemer

van de Ven Bouw en Ontwikkeling

Aannemer

Visser & Smit Bouw

Constructeur

Zonneveld Ingenieurs

Adviseur bouwfysica

DGMR

Installatie adviseur

K&R Consultants