zoeken

Clarissentoren

baken voor spoorzone en stad

De Clarissentoren in Tilburg markeert het hart van de Spoorzone en vormt met haar grote hoogte van 130 meter een baken voor de stad en de omgeving. Door de drielaagse plint voegt het gebouw zich naar de bestaande bebouwing. De publiek toegankelijk ruimte in de plint, met een rijke detaillering van natuurlijke en ‘warme’ materialen, zal bijdragen aan de levendigheid in de Spoorzone.

Meer Minder

GROUP A heeft met de Clarissentoren een bijzondere plek ontworpen die het hart van de Spoorzone markeert. Dichtbij het station en het stadscentrum, met alle nieuwe voorzieningen die De:Werkplaats en de Spoorzone gaan brengen. De woontoren wordt gerealiseerd op een drielaagse commerciële plint en heeft een totale hoogte van circa 130 meter. Hierin komt een ruime variatie aan faciliteiten die niet alleen de gebruikers van de (woon)toren ondersteunen, maar ook een verrijking gaan zijn voor eenieder die de Spoorzone bezoekt. De plint is middels een trap aan de voorzijde van het gebouw bereikbaar zodat er een optimale verbinding wordt gelegd tussen de omgeving waarin de woontoren gelegen is en al hetgeen in deze plint gebeurt.

De woningtypologieën worden op dit moment verder uitgewerkt. Er komt een mix aan woningen, variërend in grootte tussen de circa 60 m² en maar liefst 250 m². In totaal worden er zo’n 250 appartementen ontwikkelt. Het gebouw wordt all-electric met een focus op duurzaamheid door onder andere de toepassing van warmte-koude opslag en zonnepanelen. Direct achter de toren komt een parkeergarage. Deze gaat ruimte bieden aan circa 400 parkeerplaatsen. Deze garage is één van de drie parkeergarages in de Spoorzone ten behoeve van het gebiedsparkeren.

Sinds 2012 is VolkerWessels betrokken bij de (her)ontwikkeling van de Spoorzone en treedt SDK Vastgoed namens het Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf op als gedelegeerd gebiedsontwikkelaar.

Feiten

Opdrachtgever/gebiedsontwikkelaar

Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf (WOB)

Gedelegeerd ontwikkelaar

SDK Vastgoed (VolkerWessels)

Opgave

Nieuwbouw: Architectuur, woningen, hoogbouw, multifunctioneel

Locatie

Spoorzone, Tilburg

Omvang

31.500 m2

Functie

Wonen en publieke functie in de plint

Start ontwerp

December 2018

Start bouw

December 2020
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Pia Fischer
Pia Fischer
pia@groupa.nl

Architect | Projectleider

Matteo Bettoni
Matteo Bettoni
matteo@groupa.nl

Architect | Projectleider

Federica Padovani
Federica Padovani
federica@groupa.nl

Stedenbouwkundige

Laura Onnis
Laura Onnis
laura@groupa.nl

Architect

Denny Chan
Denny Chan
denny@groupa.nl

Ontwerper

Pietro Giromini
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...