zoeken

TNO BI&M laboratoriumcluster

openheid motor achter gezamelijke innovatie

GROUP A ontwierp voor het nieuwe TNO BI&M laboratoriumcluster op de TU Campus Delft een gebouw dat de testhallen en laboratoria op één locatie samenbrengt. Uitgangspunt in het ontwerp  is dat openheid de motor achter gezamenlijke innovatie is. In dit nieuwe laboratoriumcluster voor TNO zijn werken, testen en onderzoeken ‘naadloos’ met elkaar verbonden, om ontmoeting en kennisdeling te stimuleren.

Meer Minder

Ruimte voor innovatie
Het nieuwe laboratoriumcluster op de TU Delft Campus wordt dé locatie waar TNO onderzoek doet naar innovatie en levensduurverlenging van materialen, energie en constructies in de bouw. Uitgangspunt van het ontwerp is het zichtbaar maken van het werk van TNO, waarbij openheid de motor achter gezamenlijke innovatie is.

Modulaire gevel
Het zichtbaar maken van het werk van TNO begint bij de hoofdentree waar de transparante tussenruimte de testhallen met de laboratorium- en kantoorvleugel verbindt. Deze dubbelhoge corridor – tussen de gebouwdelen – is naast verkeersruimte ook ontmoetingsplek én ruimte waar de te testen installaties doorheen lopen. De modulaire en duurzame gevel bestaat uit dichte en open elementen. De dichte elementen beperken de opwarming van het gebouw en reduceren de  benodigde koeling. Uitsparingen in de gevel maken het mogelijk om innovatieve gevelproducten te kunnen bevestigen en testen. Na de testperiode kunnen de testopstellingen eenvoudig worden vervangen.

Open en zichtbaar
De 3 verdiepingen hoge testhallen bevinden zich op de begane grond, direct naast de ondersteunende laboratoria en werkruimtes. Kantoor- en labruimten bevinden zich op de 1e verdieping en komen uit op een in de ruimte hangend bordes, waar de coffeecorner dé centrale ontmoetingsplek is. Op de 2e verdieping staan de hergebruikte klimaatcellen van het oude labgebouw; typerend voor het werk van TNO. Op het dak is ruimte voor testopstellingen. Het nieuwe TNO Lab wordt voorjaar 2021 opgeleverd en is het resultaat van een samenwerking tussen eindgebruiker TNO, ontwikkelaar Stone22, GROUP A en belegger a.s.r. real estate.

Feiten

Belegger

a.s.r. real estate

Ontwikkelaar

Stone22

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Huismansingel, TU Delft Campus-Zuid

Omvang

2.700 m2

Functie

Onderzoeksgebouw TNO

Start ontwerp

December 2018

Start bouw

April 2020

Oplevering

Februari 2021
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleider

Perry Klootwijk
Perry Klootwijk
perry@groupa.nl

Architect | Projectleider

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interieur architect

Mindaugas Arlauskas
Mindaugas Arlauskas
mindaugas@groupa.nl

Architect

Hala Abi Saad
Hala Abi Saad
hala@groupa.nl

Architect | Stedenbouwkundige

Boyuan Shi
no-profile-image
Arjan Siebelink
no-profile-image
Jos Overmars
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...