zoeken

TNO Bouwinnovatie lab

impuls aan innovatie

Ontmoeting en kennisdeling staan letterlijk centraal in het nieuwe TNO Bouwinnovatie lab ontworpen door GROUP A. De transparante corridor verbindt de testhallen en de laboratoria met een ontmoetingsplek in het hart van het gebouw. Hier ervaar je de dynamiek van activiteiten en toont de kern van TNO’s werkzaamheden zich aan de TU Delft Campus.

Meer Minder

Ruimte voor innovatie
Het lab huisvest geavanceerde onderzoeksfaciliteiten om innovaties te ontwikkelen en onderzoek te doen op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies. Hier geven samenwerkende partijen vorm aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke thema’s. Het stimuleren van deze samenwerking en het zichtbaar maken van het werk van TNO vormen het uitgangspunt van het ontwerp.

Open en zichtbaar
Het zichtbaar maken van het werk van TNO begint bij de hoofdentree waar de transparante tussenruimte de drieverdiepingen hoge testhallen met de laboratorium- en kantoorvleugel verbindt. Deze gebouwhoge corridor vormt een ontmoetingsplek met volop daglicht dankzij de dakramen.

Living lab
Het gebouw fungeert ook als een living lab. Met uitsparingen in de modulaire gevel zijn innovatieve gevelproducten eenvoudig te bevestigen en testen. Op het dak is een onderzoeksfaciliteit waar innovatieve gebouwdelen getest worden. De klimaatinstallatie is zodanig ontworpen dat warmtepompen en warmtebatterijen aangesloten kunnen worden op het gebouw zelf.

Duurzaam en circulair
Het gebouw scoort hoog op duurzaamheid. Klimaatkamers van het oude lab zijn hergebruikt en de metalen draagconstructie en aluminium gevelelementen zijn demontabel en herbruikbaar. Ook zijn verschillende maatregelen toegepast om het energieverbruik te verlagen, zoals een lichtdoorlatende gevel die het gebruik van kunstlicht reduceert, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Zo draag het TNO Bouwinnovatie lab bij aan een duurzame samenleving.

Het door GROUP A ontworpen Bouwinnovatie lab is namens het ASR Dutch Science Park Fund in eigendom van a.s.r. real estate en ontwikkeld door Stone22. Aannemer De Vries en Verburg, nam de realisatie van het gebouw voor haar rekening.

Feiten

Belegger

a.s.r. real estate

Ontwikkelaar

Stone22

Opgave

Nieuwbouw

Locatie

Van Amstelpark 8, TU Delft Campus-Zuid

Omvang

2.700 m2

Functie

Onderzoeksgebouw TNO

Start ontwerp

December 2018

Start bouw

April 2020

Oplevering

Februari 2021

Fotografie

Ossip van Duivenbode
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleider

Perry Klootwijk
Perry Klootwijk
perry@groupa.nl

Architect | Projectleider

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interieur architect

Mindaugas Arlauskas
Mindaugas Arlauskas
mindaugas@groupa.nl

Architect

Hala Abi Saad
Hala Abi Saad
hala@groupa.nl

Architect | Stedenbouwkundige

Boyuan Shi
no-profile-image
Arjan Siebelink
no-profile-image
Jos Overmars
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...