search

MELT Rotterdam Central District

melt with me!

MELT is the design proposal for the tender for the redevelopment of the Delftseplein in Rotterdam.

MELT is a place. MELT is not just a building to live, work and spend the night, but above all a destination where people meet. The multifunctional, publicly accessible building is located right next to Central Station and is the connecting link in Rotterdam’s Central District. The 140-metre high building fits in logically between the existing buildings and contributes to Rotterdam’s urban ecology with its many building-related greenery.

More Less

The municipality of Rotterdam, together with NS and Prorail, put out the tender for the redevelopment of the Delftseplein location. Anyone standing on the Delftseplein can see the imposing architecture of the Central Station, next to it the Groothandelsgebouw and the richly detailed Central Post. A location with a lot of potential, but not yet an attractive location. The redevelopment of this place is an urban puzzle due to different interests and preconditions. A complex and challenging tender for us to participate in.

The design for MELT follows the principles of the current 2011 high-rise vision. A Rotterdam layer up to 29 metres and a narrower volume above that (mid-rise), which is further narrower from a height of 69 metres (high-rise). The design distinguishes itself by stacked functions with one central entrance to stimulate meeting. The human scale of the ground floor contrasts – through scale and rhythm – with the high-rise. MELT Hospitality (the hospitable living room) and the Grand-media cafĂ© are located in the plinth. The wide, central staircase in the lobby is the pivot of the public programme in the Rotterdam layer, with a permanent mixture of people, atmospheres and activities. At the same time, the green roofs of the substructure and the central building are public and semi-public outdoor spaces.

An integral sustainability strategy has been drawn up for MELT. The design focuses on BREEAM Excellent and fits in with the sustainability ambitions of the municipality. MELT contributes to circularity in an innovative way. For example, the hotels in the mid-rise can easily be converted into small apartments. And the offices in the low-rise can be converted into homes. In addition, extra attention has been paid to energy neutrality, adaptability, smart water solutions, a mobility plan and ecologically meaningful greening.

MELT is not just a stacking of functions and programs. The limited space on the ground floor asked for a convincing solution to bring together the different flows within the building. MELT is a dynamic place where facilities, users and environment merge completely with each other.

Facts

Client

Gemeente Rotterdam

Assignment

Finalist tender/new build

Location

Rotterdam Central District, NL

Area

41,000 sqm

Function

Multifunctional: residential, offices, hotel and public functions

Design

2019

Renders

A2 Studio, GROUP A

In collaboration with

Techniplan, DGMR, Mothership, Skaal, Clearwater, MRP Hotels, Bureau Stadsnatuur, Aardlab, BeersNielsen, Incontrol, Simulations, One 1 Development
More facts Less facts

The makers of this project

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten Lever
Maarten Lever
maartenlever@groupa.nl

Architect | Projectleader

Birgitta Rottmann
Birgitta Rottmann
birgitta@groupa.nl

Architect | Projectleader

Gabrielius Varnelis
Gabrielius Varnelis
gabrielius@groupa.nl

Architect

Paula Ramos Martinez
Paula Ramos Martinez
paula@groupa.nl

Urban designer

Laura Onnis
Laura Onnis
laura@groupa.nl

Architect

Brigitte van der Tuin
Brigitte van der Tuin
brigitte@groupa.nl

Interior architect

Sophie Dogterom
Sophie Dogterom
sophie@groupa.nl

Designer

Diederik Erkel
no-profile-image
Charlotte Nieveen van Dijkum
no-profile-image
External stakeholders
Loading...