zoeken

Keilepand M4H

een plek voor werken, maken en ontmoeten

Het Keilepand is door GROUP A i.s.m. studioADAMS getransformeerd van een vooroorlogse groente-en fruitloods tot een activity-based verzamelgebouw waar gelijkgestemde bedrijven vormgeven aan een duurzame toekomst. Het Keilepand ligt in het Rotterdam Makers District van MerweVierhavens (M4H). De gemeente Rotterdam zal dit havengebied de komende jaren ontwikkelen tot een levendig woon- werkgebied dat plaats biedt aan creatieve en innovatieve bedrijven.

Meer Minder

Duurzame transformatie
Toen GROUP A en studioADAMS het Keilepand in 2015 bezochten zagen ze de potentie van dit volledig in beton opgetrokken ontwerp van W. Kreis & Jüngst. Met oog op een duurzame transformatie gingen ze in gesprek met de gemeente over de waarde en toekomst van het pand. Ze bundelden hun krachten met andere gebruikers van het pand, kochten het Keilepand in 2019 aan en wisten daarmee een betaalbare plek voor ondernemers te borgen in de toekomstige ontwikkeling van MerweVierhavens (M4H) Rotterdam.

Veerkrachtige community
De transformatie van het Keilepand door GROUP A en studioADAMS maakt nieuwe activiteiten mogelijk in het voormalige pakhuis uit 1922. Het Keilepand is een multifunctioneel gebouw gelegen aan de Voedseltuin in het Makersdistrict met werkruimte, horeca en een 1100 m2 grote evenementen- en tentoonstellingszaal. Verenigd in het KeileCollectief zetten architecten, meubelmakers en voedselondernemers zich hier in voor een betere leefomgeving. Met activiteiten zoals de lezingen- en debattenreeks AANKEILEN, stimuleert het KeileCollectief ontmoeting, kennisdeling en onverwachte samenwerkingen.

Comfortabel gebouw
Sinds de aankoop van het pand wordt het gebouw in nauw overleg met haar huurders, stap voor stap getransformeerd en toekomstbestendig gemaakt. Het ontwerp bouwt voort op de bouwkundige structuur van het pakhuis. De van nature koele kelder wordt gebruikt voor productie en opslag van o.a. voedsel; de begane grond met laadperron en -deuren voor productie van o.a. meubels; en de 1e verdieping met veel daglicht voor ontwerpers. Een monumentale houten trap vormt het hart van het pand met ruimtes voor ontmoeting, lezingen en exposities. De toepassing van karakteristieke materialen zoals de ambachtelijke eiken houten tribunetrap en de ranke zwart stalen puien en balustrades zorgen voor een warm en verfijnd contrast met het monument.

Energieneutraal
Duurzaamheid staat centraal in de transformatie van het Keilepand. Met de installatie van twee luchtwarmtepompen voor vloerverwarming en koeling, buitenisolatie van het dak met witte bitumen afwerking, isolatie van binnenwanden, LED-verlichting en warmteterugwinning op de luchtcirculatie per ruimte is het monumentale pand in 2020 van energielabel G naar A gegaan. Door toevoeging van zonnepanelen op het dak en extra luchtwarmtepompen zal het pand van het gas afkunnen, met aan de horizon energieneutraal in 2025.

Circulaire gebiedsontwikkeling
Het Keilepand is het resultaat van de drive van GROUP A en studioADAMS om het instrumentarium van de architect met de kennis en vaardigheden van anderen te bundelen en in te zetten voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Vanuit dit perspectief worden tentoonstellingen en debatten georganiseerd en kennisuitwisseling over de toekomst van M4H Makers District gestimuleerd.

Feiten

Opdrachtgever

KeileCollectief, Rotterdam

Opgave

Transformatie pakhuis naar multifunctioneel gebouw

Locatie

Keilestraat 9F, Rotterdam, NL

Omvang

14.500 m2

Functie

Kantoren, werkplaatsen, productie, tentoonstellingsruimte, horeca, klimhal, opslag

Start ontwerp

2015

Start bouw

1e fase: Q3 2015 / 2e fase: Q1 2020 / 3e fase: Q1 2021

Opgeleverd

1e fase: Q1 2016 / 2e fase: Q4 2020 / 3e fase: Q2 2021

Fotografie

Frank Hanswijk en Margarita Kouvatsou

In samenwerking met

studioADAMS en KeileCollectief

Duurzaamheid

2020: energielabel G naar A+ / 2022: energielabel A++ / 2025: energieneutraal
Meer feiten Minder feiten

De makers van dit project

Folkert van Hagen
Folkert van Hagen
folkert@groupa.nl

Architect | Partner

Maarten van Bremen
Maarten van Bremen
maarten@groupa.nl

Architect | Partner

Adam Visser
Adam Visser
adam@groupa.nl

Architect | Partner

Lolke Ket
Lolke Ket
lolke@groupa.nl

Architect | Projectleider

Dennis Berger
Dennis Berger
dennis@groupa.nl

Architect

Frank Deltrap
Frank Deltrap
frank@groupa.nl

Architect | Projectleider

Perry Klootwijk
Perry Klootwijk
perry@groupa.nl

Architect | Projectleider

Michelle Wanten
Michelle Wanten
michelle@groupa.nl

Office manager

Fieke Poelman
Fieke Poelman
fieke@groupa.nl

Architect | Projectleider

Chris Woltjes
Chris Woltjes
chris@groupa.nl

Architect | Projectleider

Edwin van Thuijl
Edwin van Thuijl
edwin@groupa.nl

BIM Coördinator

Rolf van Gils
no-profile-image
Bianca Vermeulen
no-profile-image
Jos Overmars
no-profile-image
Io Alexandropoulou
no-profile-image
Ajay Saini
no-profile-image
Richard Bax
no-profile-image
Nika Jazaei
no-profile-image
Gizem Adanur
no-profile-image
Boyuan Shi
no-profile-image
Externe betrokkenen
Loading...